"Spina bifida"lı hastalar Bakanlık takibinde
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, hastanelere felç, his ve hareket kaybı gibi sonuçlara yol açan "Spina bifida"lı hastaların cerrahi tedavisinin nerede yapıldığını, yapılamayanların nereye sevk edildiğini sordu
ANKARA (AA) - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Sağlık Bakanlığı felç, his ve hareket kaybı gibi sonuçlara yol açan "Spina bifida"lı hastaları yakın takibe aldı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, hastanelere bu hastaların cerrahi tedavisinin nerede yapıldığını, müdahale yapılamayanların nereye sevk edildiğini sordu.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, il genel sekreterliklerine "Spina bifida"lı hastalarla ilgili genelge gönderdi.
Genelgede, en sık görülen kongenital hastalıklardan birisi olan "Spina bifida"nın, omurilik tüpünün ve dolayısıyla omuriliği örten omurga ve cildin kapanmamasına bağlı bebeğin sırtında açıkla doğması olduğu belirtildi.
Sinirlerle beyin arasında bağlantı bozulduğu için değişik derecelerde felçler (hareket etme ve hissetme kaybı veya yetersizliği) ve hidrosefali ortaya çıktığı ifade edilerek, idrar ve dışkı kontrolü sağlayan sinirlerin de bir çok hastada eşlik ettiği kaydedildi.
"Spina bifida"lı bebeklerin yaşamlarının ilk günlerinde opere edilmesi, hidrosefali gelişenlere beyindeki fazla sıvıyı kan dolaşımına boşaltan ve "şant" denilen bir drenaj sistemi yerleştirilmesi gerektiğini belirtilerek, bu hastaların uygulanan ameliyat ve destek tedavileriyle tamamen sağlıklı bir birey haline gelemeseler de bağımsız yaşayabilmelerinin mümkün kılınabildiği bildirildi.
Genelgede, kuruma bağlı hastanelerde verilen hizmetlerin değerlendirilmesi amacıyla "Spina bifida"lı hastalarla ilgili verilere ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, bu durumdaki hastaların cerrahi müdahalesinin hangi hastanelerde yapıldığı, bakanlık hastanelerinde müdahalesi yapılamayanların ise hangi hastanelere sevk edildiği soruldu.
Bu bilgilerin 21 Nisan Pazartesi gününe kadar kuruma bildirilmesi istendi.
-Spina Bifina Nedir?
"Spina bifida" ayrık veya açık omurga anlamına geliyor. En sık görülen doğumsal hastalıklardan birisidir. Spina bifida olan bir bebekte doğumdan önce omurilik gelişimi sırasında bir şeyler ters gitmiş demektir.
Genel anlamda omurilik, sinirlerden meydana gelmiş kapalı bir tüptür. Bu sinirler kaslardaki sinirlere beyinden gelen emirleri ileterek kasların hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda bu sinirler hissetmeyi de temin eder. Bebek, spina bifidalı doğmuşsa omurilik denen bu tüp, bu nedenle omuriliği örten omurga ve deri de kapanmamış demektir. Bebek, sırtında açıklıkla doğmuştur ve sinirlerinden emirlerin geçmesinde bir güçlük vardır.
Sinirlerle beyin arasında düzgün bir bağlantı olmadığı zaman da değişik derecelerde felçler (hareket etme ve hissetme kaybı veya yetersizliği) ortaya çıkar.
Spina bifidalı hastaların yüzde 85'inden fazlasında hidrosefali de görülür.
Hidrosefali, beyin ve omurilikte düzenli olarak dolaşan sıvının bu dolaşımının bozulması sonucu aşırı miktarda artması ve beyin içindeki boşluklarda yüksek basınca yol açmasıdır. Bebeklerde kafa kemikleri henüz tam sertleşmemiş olduğundan baş büyüyerek bu basıncı düşürmeye çalışır. Ancak erken dönemde tedavi edilmezse beyin hasar görür. Hidrosefali gelişmesi ve beynin hasar görmesi zamanında tedavi edilerek önlenebilirse spina bifidalı çocukların zekaları normalden farklı olmaz.
Spina bifidanın neden ortaya çıktığı hala cevaplanmaya çalışılan çok önemli bir soru olsa da, hamilelik döneminde folik asit başta olmak üzere bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinin rolü olduğu düşünülüyor. Ayrıca, kalıtımsal bazı nedenlerin de bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğu biliniyor.
Kaynak: