STV bombayı patlattı: Kenyalı yerli kabileden basın özgürlüğü tepkisi!
17 Aralık'ta darbeyi başaramayan Paralel Yapı, 14 Aralık operasyonundan sonra akılalmaz işlere imza atmaya başladı. İşte en yenisi: Kenyalı yerli kabile Masailerden Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca tepkisi
Paralel yapının yayın organı Samanyolu Grubu sansasyonel bir habere imza attı. Paralel yapı bu kez Kenya'da yaşayan yerli halk Masailerden destek aldı.
Yerli halk Masailer kulaklarına inanamamış
Paralel yapının mikrofonlarına konuşan Masaililer 14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca için açıklamalarda bulundu. Özellikle, röportajın videosunda haberi seslendiren spikerin "Kenya'daki yerli halk Masailer de Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri duyunca kulaklarına inanamadı" ifadesi izleyenler bir hayli şaşırttı.
Haberde şöyle denildi:
"Kenya'dan 14 Aralık medya ve demokrasiye darbe operasyonuna büyük tepki var. Gazetecilerin tutuklandığını öğrenen Kenya'daki sivil toplum kuruluşları yaşananlar karşısında söyleyecek söz bulamadı. Tepkilerden en dikkat çekeni ise, Masai kabilesi üyesi yerli halkın verdiği tepki oldu.Özgürlüklerine düşkünlükleriye tanınan Kenya'daki yerli halk Masailer de Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri duyunca kulaklarına inanamadı. İngilizce bilen yerli halktan biri, "Kenya gazetecilik mesleği için Türkiye'den daha iyi." dedi.
Masailerin kimler olduğu araştırıldığında, röportajın yönlendirme amaçlı, çirkin bir yalandan ibaret olduğu ortaya çıkıyor.
Masailer kimdir?
Online ansiklopedi Wikipedia'da Masailer şöyle anlatılıyor:
Masailer ya da Maasailer Tanzanya ve Kenya sınırları içinde bulunan 'Masai Mara' bölgesinde yarı göçebe bir hayat süren yerli halka verilen isimdir. Nilo-Saharan dil ailesine dahil olan Maa dilini konuşurlar. Tanzanya ve Kenya'da yaşayan Maasaileri toplam nüfusunun yaklaşık 900.000 olduğu tahmin edilmektedir.[1] Her iki ülkede uzak köylerde yaşamaları ve yarı göçebe hayat stilleri nedeniyle nüfusları hakkında tam bir tahmin yapmak güçtür.
Anlaşmazlıklarını büyükbaş vererek çözerler
Maasai toplumunda ataerkillik egemendir; önemli kararlar genelde yaşlı erkekler tarafından alınır. Toplumsal yaşantıyı genel olarak sözlü yasalar belirler. Resmi bir cezalandırma sistemi yoktur; genelde anlaşmazlıklar büyükbaş hayvan verilerek çözülür. Bunun dışında 'amitu' denilen barış yapma, veya 'arop' denilen özür dileme gibi sorunu kendi arasında çözme uygulamaları da bulunur.[2]
Maasailerin dini tek tanrılıdır; tanrılarına Engai adı verilir. Engai çift doğası olan tek bir tanrıdır: Engai Narok (Siyah Tanrı) yardımseverdır, Engai Nanyokie (kırmızı Tanrı) ise cezalandırıcıdır.[3] "Tanrı Dağı", Ol Doinyo Lengai, Tanzanya'nın kuzeyinde yer alır. Maasai dinsel sistemi içinde laibon adı verilen kişiler vardır; bunlar şamanistik tedavi, fal bakma ve kehanet dışında savaşlarda başarı ve bol yağış sağlama gibi görevleri vardır. Laibon'un saygınlığı sosyal konumundan çok, kişisel becerisinden kaynaklanır.[4] Maasaileri çoğunluğu Hıristıyanlığa geçmiştir, ayrıca bir miktar Müslüman da bulunmaktadır.
Ölülerini leşcilere terkederler
Yüksek bebek ölüm oranı nedeniyle, Maasailerde bebek 3 aylık oluncaya kadar tam olarak tanınmaz.[5] Bir Maasainin yaşamının sona ermesinde ise somut bir tören uygulanmaz. Cesedin toprağa zarar vereceği inancından dolayı, toprağa verme işlemi sadece büyük şefler için yapılır. Genellikle ceset dışarıda leşçillere terk edilir.[6
Sosyal medyada alay konusu oldu
Gülen örgütünün medya organında çıkan bu haberle ilgili sosyal medyada çok sayıda yorum yapıldı.
İşte onlardan bazıları:
- Muaviye, Yezid ve Hülagu Han mezarından kalkıp Pensilvanya’ya el öpmeye gittiği iddia ediliyor!
- Aborjinlerden ve Amazon ormanlarındaki ilkel kabilelerden, dönemdaşı oldukları Masai kabilesine sert tepki geldi: değmez, yapmayın!
- Aborjinler kağıdı henüz bulamadıkları için gazete çıkaramadıklarını, yoksa kağıt olsa için aşağılık yaratıklar olduklarını şimdilik ağaçlara kazıdıklarını ifade ettiler.
kanalhaber