Fahri Kubilay
SUĞLA'NIN KUŞLARI YAĞ BALIĞI
Uzun zamandır hep aklımda olan bir fotoğraf vardı. “Suğla Gölü'nde kuşların sürü halinde beslenirlerken kendileri için tehlikeli olabilecek durumlarda toplu halde suyun üzerinden kaçarak uçuşa geçmeleri..."
Defaatle Suğla Gölü'ne gitmeme rağmen, o anı çekmek istedim ama bir türlü çekemedim. Çünkü zahmetli bir iş. Gidip şak şak hemen çekebileceğin bir fotoğraf değil. Kuşlara, fotoğraf çekecek mesafede yanaşmak oldukça zor. En güzel açıyı tespit edip orada uzun süre beklemen gerekiyor. Havadan ve karadan çekim yapabilmek için yanında ekipmanın olacak vs.. Geçtiğimiz gün yasaklarda bu fırsatı değerlendirmek amacı ile ekip halinde Suğla'ya gittik ve tabiî ki sokağa çıkma yasağı ve kimse olmaz düşüncesi ile gittik, yine de balıkçılardan başka kimse yoktu… Biraz araştırma sonucu kuşların yoğun olduğu bölgeye konuşlandık. Aracımızla kenara yakın bir bölgeye varınca, kuşlar doğal olarak hemen uzaklaştılar. Biz de böyle olacağını bildiğimiz için beklemek ihtimalini hiç gözardı etmedik zaten.
Güzel kareler çekmek ümidi ile beklemeye başladık…
Derken birden silah sesleri gelmeye başladı. Seri olarak değil de arka arkaya ve aralıklı olarak onlarca kez atıldı silah sesi geldi.
Suğla'nın içinde, kime ait olduğu içindekilerin isimlerinin tarafımızdan bilinmediği bir kayıktan kuşların yoğun olduğu yere ateş ediliyordu.
Kenardan uzak, Seydişehir bölgesi ile Yalıhüyük bölgesinin tam ortası bir yerden ve görüş mesafesinden uzak bir yerden geliyordu silah sesleri.
Hem de sokağa çıkma yasağının olduğu dolayısı ile avlanma yasağının olduğu bir zamanda milyonlarca kuşun içine dalarak, abartılı söylemiyorum onlarca kez bu kuşlara atış yapmanın ne avcılıkla ne avlanmayla ne çevreyle izah edilebilir bir tarafı yok…
Bilmeyenler olabilir, "Suğla Gölü nerede?" diye merak edenlere biz de konum verelim isterseniz. Suğla Gölü; Konya’nın Seydişehir, Yalıhüyük ve Ahırlı ilçelerine sınırı bulunan, yemyeşil bir rengi bulunan, masmavi gökyüzü ve bitki örtüsü ile birleştiğinde doyumsuz bir güzelliğe sahip, içindeki ve üzerindeki canlıları, verimli tarım arazileri ile her zaman bölge insanının cazibe merkezi olmuş bir tabiat harikasıďır.
“Suğla Gölü’’ yeşil ve mavinin buluştuğu, kuşlar için bir saklı cennettir adeta.
Yaz ayların kendi ev sahibi kuşların yanı sıra kış aylarında göçmen kuşlar da bölgede konaklıyor.
İçinde ve çevresinde yaşayan canlılar hem ekolojik denge için hem de çevrede yaşayan insanlar için faydaları düşünüldüğünde mutlaka özel koruma statüsüne alınması gereken bir değerdir.
Çocukluğumda Yalıhüyük İlçesinden Erdoğan Köyü'ne at arabası ile yağ balığı satmaya gelirlerdi ve biz o balıkları yiyerek büyüdük…
Suğla'yı çevreleyen bölge halkının en önemli besin maddesi de balıktı.
Maalesef ki yağ balığının nesli tükendi. Şimdi yeniden üretilerek göstermelik de olsa bölge halkı ile buluşturulmalıdır.
Eğer önlem alınmaz ve bu soruna el atılmaz ise Suğla Gölü yok olduğu gibi çevresindeki kuş türleri ve yağ balığı gibi tüm balıklarda da yakın bir sürede yok olacaktır.
Seydişehirli yetkilerden, avcılardan, doğaseverlerden, çevrecilerden, balıkçılardan talebimiz bu değerimize sahip çıkılmasıdır.
Not; 'Avcılardan' derken, yasal olarak avcılık yapan arkadaşlardan bahsediyorum. Buradaki en büyük sorumluluk onlara düşüyor aslında... Bu işi bilinçli bir şekilde yapan onlara diyecek kötü bir lafımız olamaz.