Suriyeli ve Iraklı kadınlar "yeni hayatlarına" hazırlanıyor
ESOGÜ ve UNFPA iş birliğiyle kurulan Kadın Sağlığı Danışma Merkezinde çeşitli eğitimlere katılan Suriyeli ve Iraklı kadınlar, burada savaşın acılarını bir nebze de olsa unutmaya çalışıyor- Merkezin Proje Sorumlusu Doç. Dr. Çalışkan: - "Misafirperver bir d
ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Eskişehir'de kurulan Kadın Sağlığı Danışma Merkezinde çeşitli eğitimlere katılan Suriyeli ve Iraklı kadınlar, savaşın acılarını bir nebze de olsa unutup yeni hayatlarına hazırlanıyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) iş birliğiyle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Çamlık 2 Yerleşkesi'nde kurulan merkez, ocak ayında hizmet vermeye başladı.
Merkezde doktor, hemşire, psikolog ve öğretmenlerden oluşan 11 kişilik uzman ekip, aileleriyle Suriye ve Irak'tan göç etmek zorunda kalan kadınlara hizmet veriyor.
Gönüllülük esasıyla ücretsiz hizmet verilen merkeze gelen 300 kadın, Türkçe okuma yazma, mesleki eğitim ve sağlık eğitiminin yanı sıra psikolojik destek alıyor. Kadınlar dersliklerde eğitim görürken, çocukları da merkezdeki oyun odasında vakit geçiriyor.
Eğitimler sayesinde savaşın acılarını bir nebze de olsa unutan kadınlar, merkezde yeni hayatlarına hazırlanıyor.
Merkezin Proje Sorumlusu Doç. Dr. Figen Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının merkeze önemli katkılarının olduğunu söyledi.
Eğitimleri 5 derslikte verdiklerini anlatan Çalışkan, "Burada terapi gibi eğitimler veriyoruz. Bazen buraya çocuklarıyla çay içmek için bile uğrayanlar oluyor." dedi.
Merkezde Iraklı ve Suriyeli kadınların adaptasyon süreçlerini de hızlandırmaya çalıştıklarını belirten Çalışkan, "Misafirperver bir devlet olarak, mülteci kadınları güçlendirmek istiyoruz. Kadının güçlü olması aileyi güçlendirir, aile güçlü olursa da toplum güçlenir. Güçlü toplumlar da devleti güçlendirir. Eğitimlerimizi bu felsefeyle veriyoruz." diye konuştu.
- Suriyeli ve Iraklı kadınlar memnun
Irak'tan gelen 5 çocuk sahibi Shatha Abdulhadi Abdullah ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına kendilerine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.
Türkiye'de aldıkları eğitimden duyduğu memnuniyeti dile getiren Abdullah, "Hastanelerde de sağlık hizmeti alabiliyoruz. Yaklaşık 2 aydır merkezde eğitim alıyorum. Eğitimlerin önemli faydalarını gördüm. Çocuklarıma da burada bakım imkanı sunuluyor." dedi.
Bir çocuğunu savaşta kaybeden Iraklı Jinan Ali Abbas, merkezin açılmasının önemli bir proje olduğunu belirterek, "Burada bulunmaktan mutluyum. Burada eğitim almak bize terapi oluyor. Acılarımızı unutuyoruz." ifadelerini kullandı.
Suriye'den bir yıl önce gelen Yasemin Mulaomar da kendilerine bu imkanları sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ESOGÜ'ye teşekkürlerini iletti.
Türkiye'yi ikinci vatanı olarak gördüğünü kaydeden Mulaomar, "Türkçe eğitimi de alıyoruz. Burada böyle eğitimlerin verilmesini destekliyoruz." diye konuştu.
AA
Kaynak: