Suriyelilere özel aile hekimliği hizmeti
Ankara Halk Sağlığı Müdürü Öztürk:
ANKARA (AA) - Ankara Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Öztürk, Başkent'te kalan Suriyelilerin 5 yaş altındaki çocuklarına ve bu kişilerle yakın teması olan komşularla diğer risk altında bulunan kişilere çocuk felci aşılaması yapıldığını bildirdi.
Öztürk, düzenlediği basın toplantısında kentte yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.
Ankara'da halen aile hekimliği sistemine 4 milyon 998 bin 574 kişinin kayıtlı olduğunu, toplam bin 330 aile hekimliği birimi bulunduğunu, bir aile hekimine ortalama 3 bin 795 kişinin düştüğünü, ortalama poliklinik sayısının ise 41 olduğunu belirten Öztürk, aile hekimi sayısının yetersizliğine işaret etti. Öztürk, 2 yıl önce aile hekimi başına düşen nüfus sayısının 3 bin 600 olduğunu, bu rakamın 3 bin 800'lere ulaşmasının iş yoğunluğunu artırdığını söyledi.
Bir soru üzerine Öztürk, aile hekimlerine nöbet uygulamasının çeşitli sıkıntılar yarattığını ifade ederek, "Acillerde yoğunluğun artması nedeniyle, aile hekimlerinin 'acil' tanımına uymayan 'yeşil alan' diye tanımladığımız bölgedeki hastalara bakması düşüncesi var. Esnek mesai şeklindeki uygulamanın yaygınlaştırılmasıyla sorunun çözümlenebileceğini düşünüyoruz. Keşke, bu uygulamayı yaygınlaştırabilirsek. Nöbete vereceğimiz ek ödemeleri, burada versek daha iyi olur" dedi.
Ankara'da halen 480 aile hekimliği biriminde esnek mesai uygulandığını, özellikle şehir merkezi dışında kalan bölgelerde bunun tercih edildiğini anlatan Öztürk, bu uygulamanın vatandaşlara da avantaj sağladığını bildirdi.
-Suriyelilere çocuk felci aşılaması
Öztürk, bir başka soru üzerine Başkent'te kalan Suriyelilerin 5 yaş altındaki çocuklarına kapı kapı gezilerek çocuk felci aşısı yapıldığını belirterek, bu kişilerle yakın teması olan komşularla diğer risk altında bulunan kişilerin de aşılandığını kaydetti.
Suriye'den gelenler için Siteler semtinde bir aile hekimliği birimi oluşturulduğunu ifade eden Öztürk, bu kişilerin takibinin söz konusu birim tarafından yürütüldüğünü anlattı.
-Kanser taramaları
Öztürk, Ankara'da yürütülen kanser tarama çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Taramalardan herkesin yararlanması gerektiğinin ve bunun tamamen ücretsiz olduğunun altını çizen Öztürk, bu sayede erken dönemde kanserin yakalanabildiğine işaret etti. Öztürk, "Son dört ayda 6 bin 69 meme taraması yapılanların 10'na 1. ve 2. evre meme kanseri tanısı konuldu; 5 bin 280 rahim ağzı taraması sonucunda da 32 kişide kanser öncesi lezyon tespit edildi" dedi.
Ankara Halk Sağlığı Müdürü Öztürk, Etimesgut'ta başkentin yanı sıra diğer 80 ile de hizmet verecek "HPV laboratuvarı"nın hizmete gireceğini bildirdi. Bu laboratuvarda, rahim ağzı kanserine neden olan virüsün duyarlılığı daha yüksek özel bir test sayesinde belirlenebileceğini vurgulayan Öztürk, gelecek aydan itibaren HPV testi ile rahim ağzı kanseri taramalarının Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM) yanı sıra aile sağlığı merkezlerinde de yapılabileceğini kaydetti.
Kaynak: