Teleradyoloji Sistemi İstanbul'dan sonra artık Konya'da...
Konya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, İstanbul'dan sonra Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 'Teleleradyoloji Sistemi'ni Konya'ya kazandırdı.
Uzun süren teknik çalışmaların ardından birliğe bağlı yirmi üç kamu hastanesinin tamamında teknolojik altyapının hazır hale getirildiğini belirten Genel Sekreter Op. Dr. Gökhan Darılmaz, "Teleradyoloji sistemi ile herhangi bir ilçe hastanemizde çekilen radyoloji görüntüsü saniyeler içinde yüzlerce kilometre uzaklıktaki başka bir hastanemizde bulunan uzman radyologlarımız tarafından değerlendirilebilecektir" dedi.
Hastalara ve doktorlara teşhis ve tedavide büyük kolaylıklar sağlayacak olan sistemin Konya kamu hastanelerinde uygulanmaya başlandığını açıklayan Darılmaz, "Teleradyoloji hastaların radyolojik görüntülerinin yorumlama ve ikinci görüş amacıyla bir yerden başka bir yere internet yoluyla transferidir. Özellikle kırsal bölgelerimizde yaşayan hastaların radyoloji sonuçlarının Konya merkezde yer alan hastanelerde görev yapan uzman radyologlar tarafından değerlendirilmesi hastalarımıza tanı, teşhis ve tedavi de büyük avantajlar sağlayacaktır" diye konuştu.
Sistem ile birlikte gereksiz pek çok radyoloji çekiminin önüne geçileceğini ve bu sayede hastaların fazladan radyasyon ışını almalarının da engelleneceğini vurgulayan Darılmaz, " Gereksiz radyoloji çekimlerinin azalması ile birlikte hastanelerimizde bu anlamda büyük bir maddi külfetten kurtulacaktır. Bu sistem ile birlikte Konya kamu hastanelerinin yıllık olarak en az dört yüz bin lira tasarruf sağlayacağını öngörmekteyiz. Maddi ve manevi anlamda hem hastalarımızı hem de birliğe bağlı sağlık tesislerimizi rahatlatacak olan sistemin Anadolu şehirleri arasında ilk olarak Konya'da uygulanacak olması da bizlere ayrı bir mutluluk yaşatmaktadır" dedi.
Teleradyoloji uygulamalarını sadece teknolojik bir yenilik olarak ele almamak gerektiğini belirten Konya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Dr. Ahmet Ergin'de, Teleradyoloji'nin gereksinimler sonucunda ortaya çıkmış bir sistem olduğunu söyledi. Ergin, "Son yıllarda hastanelerimizde görüntüleme sayısı hızla artarken uzman radyolog sayısı bu anlamda ihtiyacı karşılayacak bir seviyede artış gösterememiştir. Bu nedenle pek çok hastanede radyolog bulunmaması ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmıştır. İşte tam da bu noktada Teleradyoloji bu sıkıntıları ortadan kaldıracak bir sistem olarak gelişmiş Avrupa ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır" dedi.
Türkiye için bir zamanlar hayal olan Teleradyoloji Sistemi'nin ülkemizin sağlık alanında geldiği son noktayı göstermesi açısından önemli bir gösterge olduğunu da dile getiren Ergin,"Teleradyoloji, radyologların hastanın bulunduğu yerde olmadan hizmet verebilmesine olanak sağlayarak, sunulan sağlık hizmetinin gelişmesine katkı sağlamakta ve hastalarımız ile birlikte hastanelerimizi de oldukça rahatlatmaktadır" diyerek sözlerini tamamladı.