"Temiz hayatı" 300 kişiye özendirdiler

"Temiz hayatı" 300 kişiye özendirdiler

Eskişehir Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete giren AMATEM'de, bir yılda 300 kişi tedavi gördü

ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Eskişehir'de geçen yıl Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete giren Alkol ve Madde Bağımlılarının Tedavi ve Eğitim Merkezi'nde (AMATEM), bugüne kadar tedavi gören 300 hastaya, verilen çeşitli eğitim ve oyunlarla "ayık ve temiz hayatı" öğretiyorlar.

Eskişehir AMATEM Sorumlu Hemşiresi Şenay Kızılkum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AMATEM'in 7 Ekim 2013'te resmi olarak hizmete açıldığını hatırlatarak, toplam 12 yataklı bir serviste hizmet verdiklerini kaydetti.

Alkol ve madde bağımlılarına aynı anda hizmet verdiklerini ifade eden Kızılkum, şöyle konuştu:

"AMATEM'i açtığımızdan beri 300 hastamız tedavi gördü. Hastalarımızı çoğu madde bağımlılığı için başvuru yaptı. Son dönemde bonzai yaygın olarak kullanıyor ve gençler arasında bağımlılık yapıyor. Hastalarımızın büyük bölümünde önceki yaşamında bonzai kullanımı var. Son bir yıldan bu yana bonzai kullanımında ciddi bir artış yaşandı. Bonzai içinde çok fazla sentetik madde bulunmasından dolayı kişiye çok ciddi zararlar veriyor. Beyni mekanikleştiriyor ve düşünme yeteneğini azaltıyor. Kişinin psikolojik rahatsızlıklara yakalanmasına sebep oluyor."

-"Çağın hastalığı: bağımlılık"

Kızılkum, AMATEM'de bir haftalık çalışma programını uyguladıklarını bildirdi.

Her güne "günaydın toplantısı" ile başladıklarını anlatan Kızılkum, "Özellikle pazartesi günleri hafta sonunu değerlendiriyoruz. Akşamı nasıl geçirdiklerini, sıkıntısı olanları, işleyiş aksaklıkları varsa onları değerlendiriyoruz. Hastaların grup başkanları var. Onlar hastalarla bizim aramızda adeta bir köprü görevini sağlıyor. Çay sorumlumuz var. Her işin, bir görevlisi var. Bazı oyunlar oynuyoruz" dedi.

-"Bir kereden bir şey değil çok şey olur"

Kızılkum, "çağın hastalığı" olan bağımlılığın adeta salgın gibi arttığını belirtti.

Özelikle gençlerin ciddi tehdit altında olduğunu vurgulayan Kızılkum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkesin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. 'Bir kereden bir şey olmaz' diyerek başlamamak gerekiyor. Çünkü, keyif verici bütün maddeler bağımlılık yapar. Bir kereden bir şey değil çok şey olur. Bütün hayatımız değişebilir. Yapılan istatistikler Eskişehir'de, madde kullanım oranının yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Biz de böyle bir ortamda hizmet veriyoruz. Bu yüzden tedavide eğitimi ön planda tutuyoruz. Kişiler üzerinde ne kadar farkındalık uyandırabilirsek, ona ayık ve temiz hayatı ne kadar özendirebilirsek bizim için o kadar kardır."

Kaynak:Haber Kaynağı