Testis kanseri gençleri vuruyor

Testis kanseri gençleri vuruyor

Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Aslan:- "Testis kanseri açısından 15-35 yaş aralığı en riskli dönemdir. Dolayısıyla bu yaş aralığındaki gençlerin farkındalığı artırılmalıdır"- "Hastaneye başvuran 15-35 yaş grubundaki her 9 gencin biri testis

ANTALYA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Güven Aslan, testis kanseri açısından 15-35 yaş aralığının en riskli dönem olduğunu, bu yaş grubundakilerin farkındalıklarının arttırılması gerektiğini belirterek, "Hastaneye başvuran 15-35 yaş grubundaki her 9 gencin biri testis kanseri tanısı almaktadır" dedi.

Aslan, AA muhabirine, kanserin her geçen gün artan ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.

Akciğer, meme, gırtlak ve prostat kanserlerinin en sık görülen ve halk arasında daha çok bilinen kanser türleri olmasına karşın, testis kanserine daha az rastlandığını ifade eden Aslan, "Erkeklerde testis kanseri, prostat ya da akciğer kanseri gibi sık görülmemesine karşın, özellikle genç erişkinlerde en sık görülen kanserdir. Testis kanseri açısından 15-35 yaş aralığı en riskli dönemdir. Dolayısıyla bu yaş aralığındaki gençlerin farkındalığı artırılmalıdır" uyarısında bulundu.

Aslan, "Hastaneye başvuran 15-35 yaş grubundaki her 9 gencin biri testis kanseri tanısı almaktadır" dedi. 

- "Erken tanı, tedavide yüzde 100'e yakın başarı sağlıyor"

Testis kanserinin görülme sıklığını arttıran nedenler arasında inmemiş testis, "Klinefelter sendromu", kısırlık, birinci derece akrabada benzer hastalık öyküsü ve diğer testiste kanser görülmesi gibi etkenler olduğu bilgisini paylaşan Aslan, özellikle inmemiş testis öyküsü bulunanların daha çok dikkat etmeleri ve kontrol amacıyla üroloji hekimine başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Aslan, kanserin, erkek üreme organı testislerde genellikle sperm üreten hücrelerde başladığını vurguladı.

Aslan, şunları kaydetti:

"Testis kanserinde temel belirti, testiste ele gelen ağrısız kitledir. Kanser ilk olarak testiste bezelye büyüklüğünde sert yumru olarak ortaya çıkar. Bu sertlik genellikle dokunulduğu zaman acımaz. Erken dönemde başka belirti vermez.

Testis kanserleri yüksek oranda başarıyla tedavi edilebilir. Tedavide başarıyı belirleyen temel faktörler erken tanı, erken dönemde uygun tedavi ve çok yakın takiptir. Erken aşamada testis kanserini yakalarsak, yüzde 100'e yakın oranda tedavi edilebilir."

Güven Aslan, erken tanıda kendi kendine muayenenin çok önemli olduğunu belirterek, her erkeğin ayda bir defa düzenli şekilde testislerini muayene etmesi gerektiğini söyledi.

Anne ve babalara ergenliğe giren erkek çocuklarını hastalık konusunda uyarmaları önerisinde bulunan Aslan, ebeveynlerin çocuklarına bu konuda eğitim ve bilgi vermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı