Tromboz , Avrupa'da her yıl yarım milyon insanın ölümüne yol açıyor

Tromboz , Avrupa'da her yıl yarım milyon insanın ölümüne yol açıyor

Damarların pıhtı veya kolesterol plakları oluşarak tıkanması olan "tromboz", kalp krizi, inme ve toplardamarlarda kanın pıhtılaşmasını etkiliyor

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Tromboza bağlı ortaya çıkan toplardamarlarda kanın pıhtılaşmasının her yıl Avrupa'da yarım milyon insanın ölümüne yol açtığı bildirildi.  

Türk Hematoloji Derneği (THD) adına AA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Teoman Soysal, dünyada en sık görülen 3 ölümcül kardiyovasküler hastalığın, kalp krizi, inme ve toplardamarlardaki kanın pıhtılaşması olduğunu bildirdi. 

Atardamar veya toplardamarda kan akışını engelleyen kan pıhtısı oluşumunun tromboz olarak adlandırıldığını belirten Soysal, her yaşta ortaya çıkabilen bu durumun, ölümcül sonuçlar doğurabildiğini söyledi.  

Soysal, bu durumun en sık bacak, baldır ve kalçada derinde bulunan toplardamarlarda meydana geldiğini, oluşumunda kalıtsal hastalıkların yanı sıra sonradan oluşan hamilelik, şişmanlık, yaşlılık, sigara kullanımı gibi risk faktörlerinin de etkili olduğunu bildirdi.

Bazı kan hastalıkları ile kalp yetmezliği, kanser gibi tüm sistemleri olumsuz etkileyen rahatsızlıkların, doğum kontrol haplarının, bazı ilaçların ve ameliyatların, özellikle de büyük damarları etkileyen travmaların pıhtı gelişiminde etkili olduğuna dikkati çeken Soysal, "Uzun yolculuklarda meydana gelen hareketsizlik ve hastalıklara bağlı uzun süreli yatak istirahatleri de kan pıhtısı gelişimini arttıran faktörlerdendir" dedi.

-"Her yıl yarım milyon kişi hayatını kaybediyor"

Sadece Avrupa'da, yarım milyon kişinin her yıl toplardamarlarda kanın pıhtılaşmasından dolayı yaşamını yitirdiğinin altını çizen Soysal, "Bu sayı AIDS, meme kanseri, prostat kanseri ve trafik kazalarında görülen ölümlerin toplamından daha fazladır" diye konuştu.

ABD'de her yıl 100 bin-300 bin arasında kişinin, bu nedenle öldüğünü ve 500 binden fazla kişinin hastaneye yattığını dile getiren Soysal, Asya gibi dünyanın başka coğrafik alanlarında da durumun aynı olduğuna işaret etti. Soysal, bu hastalıkların dünya genelindeki etkisinin, veri yetersizliği yüzünden maskelendiğini kaydetti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı