TÜBİTAK, İTÜ’nün Bor Projesi Destekleyecek

TÜBİTAK, İTÜ’nün Bor Projesi Destekleyecek

İTÜ, geliştirdiği bor madeni projesi ile TÜBİTAK’ın desteğini almayı başardı.

İTÜ, geliştirdiği bor madeni projesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğini almayı başardı. Bilimsel olarak desteklenmeye değer bulunan proje ile borür tozlarının yerli bor kaynakları yardımıyla üretilmesi ve hangi yöntemin hangi metal borür için en uygun yöntem olduğunun saptanmasına çalışılacak.

TÜBİTAK tarafından açıklanan listede yer alan “Yeni Bor Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Kullanım Alanlarının Yaygınlaştırılması” isimli proje ikinci aşama çağrısı kapsamında değerlendirildi ve desteklenmesi kararlaştırıldı. İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi, Metalurli ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İsmail Duman’ın sunduğu proje ile zirkonyum, hafniyum, niyobyum ve vanadyum borür tozlarının yerli bor kaynaklarından hareketle üç farklı üretim tekniği kullanılarak üretilmesi ve hangi yöntemin hangi metal borür için (ekonomiklik ve yüksek kalite açısından) en uygun yöntem olduğunun saptanması hedefleniyor. Ayrıca, üretilen metal borür tozlarının nihai ürüne dönüştürülmesine yönelik olarak, üç farklı pekiştirme ve pişirme tekniği kullanılması öngörülüyor.

Projenin ekonomik getirisinin de yüksek olduğu belirtildi. Buna göre üretimi hedeflenen bu ileri teknoloji malzemeleri, birim ağırlık başına yüksek satış fiyatları talep edilen ürünler olarak değerlendiriliyor. Proje çerçevesinde yapılacak olan araştırmalar, endüstriyel üretim tekniklerinin ön adımı ve deneysel simülasyon olma özelliğini de taşıyacak. Bu malzemeler, yüksek sıcaklığa, korozyona ve aşınmaya üstün dirençleri ve elektriksel/manyetik özellikleri nedeniyle ülkemizin de öncelikli bilim/teknoloji alanları arasında yer alan savunma, uzay, enerji, otomotiv ve makine-imalat gibi alanlarda kullanıma sahip olacak.