Türk Bilim adamlarından devrim gibi buluş
Uçakların rüzgar girdapları kontrol altına alınarak daha az yakıt tüketmeleri ve helikopterlerin de daha sessiz çalışması artık hayal değil...
ODTÜ Havacılık veUzay Mühendisliği Bölümü araştırmacıları uçak sektöründe devrim niteliği taşıyan çalışma larını ABD'de düzenlenen havacılık ve uzay konferansında bilim dünyasına duyurdular.
ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Uzol, son dönemlerde rüzgar türbinlerinin bilim dünyasında popüler olarak üzerinde çalışılan konulardan biri olduğunu ifade etti.
Bilim dünyasına duyuruldu
Yrd. Doç. Dr. Uzol, projelerinde ise uçakları, helikopterleri ve rüzgar türbinlerini etkileyen uç girdapların daha etkin bir şekilde kontrol altına alınmasını araştırdıklarını bildirdi. Çalışmalarında elde ettikleri verileri içeren sonuçları ABD'de düzenlenen havacılık ve uzay konferansında bilim dünyasına duyurdukları nı açıklayan Uzol, geliştirdikleri sistemin daha az yakıt harcanmasına ve uçakların daha hızlı uçmasını da sağlayacağını sözlerine ekledi.
Türbülans miktarı hesaplandı
Uzol, şöyle konuştu: "Pek çok modelin girdap üzerindeki etkilerini denedik ve girdabın nereye kaydığını araştırdık. Girdabın şiddetinin ne kadar etkilendiğini, türbülans miktarını hesapladık. Kanat uçlarından farklı üfleme senaryoları geliştirdik. Bu senaryolar arasından girdapları potansiyel olarak en
çok etkileyebilecek sistemleri tespit ettik."
Kalkış ve inişte büyük tehlike
Özellikle ticari yolcu uçakları gibi kanat uzunluğu büyük sistemlerde, oluşan yüksek kaldırma kuvvetinin sonucu olarak çok kuvvetli ve büyük uç girdapları oluşuyor. Uzol, bu güçlü girdapların havaalanlarında birbiri ardısıra kalkış-iniş yapan uçaklar üzerinde tehlikeli durumlara yol açabildiğim belirtti. Uzol, bu girdaplar nedeniyle güvenliği sağlamak için kalkan ve inen uçaklar arasındaki mesafenin belli bir değerin altına düşürülmediğini ve bu durumun da havaalanlarının kullanım kapasitesini azalttığına işaret etti.