Türk hekimin çalışması, ödül getirdi
Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Çetinkaya, yaptığı çalışmada, prematüre bebeklerde ölüme neden olan kronik akciğer rahatsızlığının "nitrik oksit sentaz" geniyle ilişkili olduğunu belirledi
İSTANBUL (AA) - ETEM GEYLAN - İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Merih Çetinkaya, yaptığı çalışmayla prematüre bebeklerde ölümlere neden olabilen kronik akciğer rahatsızlığının, "nitrik oksit sentaz" geni eksik bebeklerde 3-4 kez daha fazla görüldüğünü ortaya koydu.
Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Çetinkaya, erken doğan bebeklerde önemli bir sorun olan kronik akciğer hastalığının genetik temeli üzerine bir araştırma gerçekleştirdi.
Çalışmada, akciğerlerin damarlarının genişlemesini sağlayan "nitrik oksit sentaz" geni eksikliği olan bebeklerin kronik hastalığa yakalanma riskinin 3-4 kat arttığını tespit etti.
Çetinkaya, bu araştırması ile Avrupa'nın en büyük çocuk sağlığı ve hastalıkları kongresi olan ve 5'incisi İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Avrupa Pediatri Akademileri Birliği Kongresi'ne (EAPS) katıldı. Burada 40 yaş altı bilim insanlarının katıldığı kategoride yarışan Çetinkaya'nın araştırması, yaklaşık 3 bin araştırmayı geride bırakarak birinci oldu.
- "Türkiye adına gurur verici"
Birincilik ödülüyle yurda dönen Doç. Dr. Merih Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prematüre bebeklerde akciğer yetmezliğine bağlı olarak yaşanan ölüm vakalarının da önüne geçilmesi hedeflenen çalışması ile kazandıkları bu başarının, Türkiye adına gurur verici olduğunu dile getirdi.
Çalışmayı, Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği bünyesindeki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yanı sıra Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi, Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi ve Yeditepe Üniversitesi Genetik Bölümü ile ortaklaşa gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çetinkaya, şunları söyledi:
"Yaptığımız çalışma ile alanımızda, ülkemiz adına gurur duyulacak bir başarı sağladık. Günümüzde yenidoğan alanındaki ilerlemelerle birlikte çok düşük doğum ağırlıklı bebekler yaşatılabilmekte. Biz de prematüre bebekleri ilgilendiren bir çalışma planladık. Bazı prematüre bebeklerde doğumdan sonraki izlemde kronik akciğer hastalığı dediğimiz oksijen bağımlılığı tablosu gelişebilmekte. Bunun genetik bağımlılığının olabileceği düşünülüyordu. Biz de yaptığımız çalışmada acaba bazı bebeklerde bu rahatsızlık gelişirken diğerlerinde gelişmemesinin genetik kaynaklı olup olmayacağını belirlemek istedik. Daha önce yapılan bazı çalışmalarda hastalığın genetikle ilişkili olabileceğini bildiren veriler vardı ancak biz ilk defa akciğerlerin damarlarının genişlemesini sağlayan bir genin etkisini araştırdık. Yaptığımız çalışmada kronik akciğer hastalığı gelişen bebeklerde 'nitrik oksit sentaz' dediğimiz genin, bazı değişikliklere uğradığını ve bu bebeklerde yaklaşık 3 ila 4 kat artmış oranda kronik akciğer hastalığı gelişebileceğini gösterdik."
İleride genetik bilimin gelişmesiyle hastalıkların önceden belirlenebilmesine imkan vereceğini ifade eden Doç. Dr. Çetinkaya, "Yaptığımız çalışma, ileride hem bebek ölüm oranını düşürmeye hem de sağ kalan bebeklerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik önlemlerin belirlenmesine olanak sağlayacak. Bu gen eksikliği olan bebekleri önceden belirleyebilirsek bu bebeklerde kronik akciğer hastalığını önlemeye yönelik tedavi girişimlerini uygulayabileceğiz. Belki gelecekte çalıştığımız genin yerine koyma tedavisi de gündeme gelecek" dedi.
Kaynak: