Türkiye Lübnan'a yardım elini uzattı
Lübnan'da meydana gelen patlamanın hemen ardından Türkiye harekete geçti. Sivil toplum kuruluşları ve devlet el ele verip hızlıca Beyrut'un yaralarını sarmak için yardıma koştu.
Lübnan tarihindeki en büyük felaketlerden birini yaşadı. Beyrut Limanı yakınlarında bulunan amonyumnitrat dolu deponun havaya uçmasıyla bölge savaş alanına dönerken, Beyrut'un yaralarının sarılması için Türkiye en hızlı aksiyon alan ülkelerden biri oldu.
Dün Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla bölgeye sahra hastanesi kurulacağının duyurusu yapılırken, hemen peşine de AFAD, Kızılay ve yardım örgütleri harekete geçerek bölgeye yardım taşıdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen yardım ekipleri, Beyrut'a akın etti. Koronavirüs sürecinde dünyanın dört bir yanına taşıdığı tıbbi malzemelerle ismini sıkça duyduğumuz TSK'nın kargo uçağı A 400 tipi Koca Yusuf dün Ankara Etimesgut Havalimanı'ndan Beyrut'a uçuş gerçekleştirdi.
Yardım malzemelerini taşıyan uçak Beyrut'a gece saatlerinde indi. Lübnanlı yetkililer tarafından karşılanan Koca Yusuf ve beraberindeki ekip, yardım malzemelerini adreslerine ulaştırdı.Bölgeye, Sağlık Bakanlığınca 21 UMKE personeli, 2 acil müdahale ünitesi, 3 personel barınma çadırı, ilaç ve tıbbi malzeme, AFAD tarafından 10 personel, ekipman, 1 kurtarma aracı ve Türk Kızılayına ait 3 personel, arama kurtarma ekibi, sağlık ve insani yardım malzemesi gönderildi.
Öte yandan, kargo uçağı havalanmadan önce Etimesgut Askeri Havaalanında basın mensuplarına açıklama yapan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Beyrut'ta gerçekleşen patlama sonrası istenilen desteğin gönderilmesi için hazırlık yaptıklarını söyledi.
Güllüoğlu, patlama sonrası bölgede ciddi bir travma olduğunu ve travma tedavisi konusunda uzman cerrahi ekipler dahil olmak üzere, ortopedi, genel cerrahi, acil tıp uzmanları ve yardımcı sağlık personellerinden oluşan 20 kişilik UMKE ekibinin bölgeye gideceğini kaydetti.