Türkiye'de 1,5 milyon kadına HPV-DNA taraması
Sağlık Bakanlığının rahim ağzı kanseri taraması kapsamında, yaklaşık 1,5 milyon kadın HPV-DNA yöntemiyle kontrol edildi- Bu kadınların yaklaşık yüzde 3,6'sına denk gelen 54 bininde rahim ağzı kanserine yol açan virüs (HPV) tespit edildi- Kanser Daire Başk
YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığınca, kanser saptama oranları mevcut yöntemlere göre çok daha yüksek olan rahim ağzı kanseri tarama yöntemi (HPV-DNA) ile kontrol edilen 1,5 milyon kadının yüzde 3,6'sında yüksek riskli rahim ağzı kanserine yol açan virüs (HPV) tespit edildi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanseri taramaları için için uzun yıllardır ''smear'' yönteminin kullanıldığını belirtti. Gültekin, ''Son yıllardaki gelişmeler, rahim ağzı kanseri taramalarında HPV virüsünün DNA'sının taranabileceğini de gösterdi." dedi.
Sağlık Bakanlığının bu tarama yöntemini kullandığı programına yaklaşık 1,5 milyon kadının katıldığını ifade eden Gültekin, "Yapılan taramalar sonucunda, yaklaşık olarak yüzde 3,6 kadında yüksek riskli HPV-DNA tespit edildi." dedi. Gültekin'in açıkladığı yüzde 3,6'lık oran, taramaya katılan 1,5 milyon kadının yaklaşık 54 binine denk düşüyor.
HPV-DNA tarama sonuçlarına göre iller arası farklılık saptanmadığını dile getiren Gültekin, Türkiye'de görülen kanser yapan HPV tiplerinin de Avrupa ve Asya'dakilere benzer olduğunun tespit edildiğini aktardı.
-"Türkiye, dünyada bu uygulamayı kullanan öncü ülkelerden biri oldu"
Gültekin, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile kanser tedavisinde, yüksek teknoloji ürünlerinin kullanımı ve ilaçların temininin yanı sıra koruyucu ve önleyici çalışmalara ağırlık verildiğini vurguladı.
Kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında ilk 10 sırada yer alan rahim ağzı kanserinin, önlenebilir olduğuna işaret eden Gültekin, HPV adı verilen virüsün vücuda yerleşmesinden 5-6 yıl sonra rahim ağzında hücresel bozukluklara neden olduğunu, bunun 10 yıl içerisinde kansere dönüşebileceğini anlattı.
- Başvurular aile hekimlerine
HPV-DNA yönteminin İngiltere, İtalya, Amerika, Meksika gibi birçok ülkede tarama programlarına dahil edildiğine dikkati çeken Gültekin, Türkiye'de de HPV taramalarında yeni ve etkin metod olan "HPV-DNA" testinin kullanılmaya başladığını söyledi.
Gültekin, şunları kaydetti:
"Türkiye, dünyada bu uygulamayı kullanan öncü ülkelerden biri oldu. HPV-DNA testlerinde klasik smear ile kıyaslandığında kanser saptama oranları daha yüksek ve tarama sonucunda kanserin negatif olması durumunda tahmin gücü de yüksek. Bilimsel verilere göre, dünyanın en iyi tarama testi. Kanser yakalama oranları oldukça yüksek. Yani hem kanser yakalama oranı yüksek hem de hızlı ve pratik bir test. Bu yöntemde DNA teknolojisi kullanıldığı için insan kaynakları da verimli kullanılabiliyor.''
Türkiye genelinde biri Ankara'da diğeri İstanbul'da olmak üzere iki ulusal HPV analizi laboratuvarının hizmet verdiğini bildiren Gültekin, tarama yaptıracakların aile hekimlerine başvurmaları gerektiğini söyledi.
Gültekin, testin ücretsiz yapıldığını belirterek "Hastalardan alınan örneklerde HPV'nin olup olmadığı, varsa hangi genotipe ait olduğu tespit ediliyor, aynı örnek üzerinde refleks smeari de çalışılıyor ve 10 gün içinde tüm raporlar aile hekimlerine bildiriliyor.'' dedi.
AA
Kaynak: