Türkiye’de ilk defa yapıldı

Türkiye’de ilk defa yapıldı

Geçirdiği beyin tümörü operasyonundan 3 gün sonra kısmi felç geçiren hasta, Türkiye’de ilk defa yapılan “Kranial Arterioplasti” operasyonu ile sağlığına kavuştu

Özel Medline Konya Hastanesi’nden Prof. Dr. Erkan Üstün, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. “Kranial Arterioplasti” adını verdiği ameliyatı Türkiye’de ilk defa hastasına uygulayan Prof. Dr. Erkan Üstün, başarılı operasyonun ardından benzer rahatsızlığı olan hastalara da umut oldu.

Sürekli olarak sara nöbeti ve 2 kez de beyin kanaması geçiren 28 yaşındaki Nazif Aktaş, beyninde tümör tespit edilerek ameliyat oldu. Tümörden kurtulmasına rağmen ameliyatın 2. ve 3. günleri nöbet geçiren, el, ayak ve yüzünde kasılmalar olan ve sonrasında sol tarafında kısmi felç oluşan Akbaş, Fizik Tedavi gördü. Aradan geçen 7 ay içinde herhangi bir düzelmesi olmayan ve çekilen beyin anjiyolarında ameliyat olduğu bölgedeki damarlarda spazm saptanan hasta, Prof. Dr. Erkan Üstün tarafından yeniden ameliyata alındı. Nazif Aktaş’ın beyin damarlarında oluşan spazmlar, Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün’ün Kranial Arterioplasti adını verdiği operasyonla giderildi.

Operasyonu Türkiye’de ilk kez uygulayan Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün. “Tümör ameliyatından 7 ay sonra Nazif Akbaş’ı muayene ettim. Sağ tarafında kısmi felç ve kısmi yüz felci vardı. Yeni çekilen beyin MR’ında tümörün tamamen çıkmış olduğu ve herhangi bir kalıcı hasar bırakmadığı görülüyordu. Sadece o tümörün etrafındaki alanda bir beslenme bozukluğu vardı. Bu nedenle beyin anjiyosunu çektik. Beyin anjiyolarında, ameliyat olduğu taraftaki damarlarda spazm ve buna bağlı damarlarda incelme olduğunu gördük. Spazma bağlı bu damarların beslediği beyin alanlarının çok iyi beslenemediğini saptadık. Tekrar ameliyata aldığımızda damarların oldukça ince ve spastik olduğunu ve üzerinde granülasyon (yapışıklığa yol açan bağ dokusu) tabakaları bulunduğunu gördük. Operasyonda bu granülasyon tabakalarını temizledik ve damarların üstünü açtık, sonrasında da damarlardaki spazmı giderip ince olan damarları ’kranial arterioplasti’ yöntemi ile genişlettik. Çok ince olan bazı damarlarda zorlandım, bu tür damarlar için daha hassas aletleri sipariş ettik. Ameliyat sonrası hastanın felcinde yüzde 70-80 düzelme oldu, yeni gelecek aletlerle bu düzelme yüzdesini daha da arttırabileceğiz. Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bu ameliyat yöntemi ile beyin tümörü nedeni ile ameliyat olan ve sonrasında kısmi felç gelişen ve beyinde kalıcı hasar gelişmemiş olan hastalara da yardımcı olacağız” dedi.