"Türkiye'de kadınlar aile ve sosyal hayatta çok güçlü"
Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Mottus:- "Türkiye'de kadınların aile ve sosyal hayatta çok güçlü duruşları var. Türkiye'de kadınlar, herkesin saygı duyacağı ve hatta hayran olacağı bir noktada aile ve iş hayatını sürdürmeye çalışıyorlar"- "Ne Estonya'da ne
ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Marin Mottus, Türkiye'de kadınların, aile ve sosyal hayatta çok güçlü duruşları olduğunu belirterek, "Türkiye'de kadınlar, herkesin saygı duyacağı ve hatta hayran olacağı bir noktada aile ve iş hayatını sürdürmeye çalışıyorlar." dedi.
Büyükelçi Mottus, diplomasi dünyasında kadının yeri, kadın sorunları ve Türkiye'de kadının rolüne ilişkin izlenimlerini AA muhabiri ile paylaştı.
Mottus, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün belki de en önemli günlerden biri olmadığına işaret ederek, "Ne Estonya'da ne de Türkiye'de kadınlar, akıllı, iyi ya da yararlı insanlar oldukları konusunda doğrulanmaya ihtiyaç duyuyor. Asıl ihtiyaç duyulan şey, ailesi olan bir kadının da erkekler kadar siyasi ve profesyonel kariyerine devam edebileceği düşüncesiyle kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmaları konusunda destek görmesi." diye konuştu.
Türk kadınlarına ilişkin izlenimlerini paylaşan Mottus, "Türkiye'de kadınların, aile ve sosyal hayatta çok güçlü duruşları var. Türkiye'de kadınlar, herkesin saygı duyacağı ve hatta hayran olacağı bir noktada aile ve iş hayatını sürdürmeye çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de kadınların çalışma hayatında nasıl teşvik edildiğine dair detaylı bilgi sahibi olmasa da bu konuda çok önemli adımlar atıldığını gördüğünü söyleyen Mottus, şöyle devam etti:
"Bu hiçbir ülke için kolay bir iş değil elbette. Eğer bir kadın çocuk yetiştirmek için çalışma hayatının dışında kalırsa onun işe dönüşünde koşulları nasıl korunacak, bunun çözümü 'yarım gün çalışma mıdır, yoksa anaokulu ve kreş hizmeti sağlamak mıdır' gibi konular var. Türkiye'de buna önem verildiğini görüyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Türkiye'deki kadın büyükelçiler olarak bir araya geldiğimizde de bizzat görüş alışverişinde bulundum. Her ikimiz de kadınların kendi yaşamına ilişkin kararları kendilerinin alabilmesinin ve seçimleri nedeniyle eleştirilmemesinin önemli olduğu konusunda mutabık kaldık."
- "Profesyonel olmalı, ne yapıyorsan iyi yapmalısın"
Estonya'da kadın büyükelçi sayısının gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Mottus, diplomat olmaya karar verdiğinde babasının bunun zor bir görev olduğunu, başka ülkelerde yaşaması gerektiğini, kendisine zaman ayıramayacağını anlattığını ancak hiçbir zaman "bu erkeklerin işi, sen kadınsın, kadınlara göre bir meslek seç" demediğini söyledi.
Mottus, "Profesyonel olmalı, ne yapıyorsan iyi yapmalısın. Kariyerimde kadın olduğum için çok büyük engelleri aşmak zorunda kaldığımı söyleyemem." dedi.
Estonya'da her dört milletvekilinden birinin kadın olduğunu dile getiren Mottus, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Estonya'da şu anda dört kadın bakan var. Rakamsal açıdan baktığımızda hala kadınların gelmesi gereken çok yer olduğunu görüyoruz. Kadınların siyasette yer almaları için atılan adımlar, hassas bir konu. Mesela ülkemde bir parti, seçim listesinin 'bir erkek bir kadın' şeklinde oluşturulması görüşündeydi. Ancak bunun bir çözüm değil, kadınların imajının 'bu pozisyonu aldı çünkü kadın kotasından yararlandı' algısıyla zarar görebileceği de öne sürüldü. Bu kota konusunu kabul etmeyen kadınlar da var. Bu, kadınlara o görevin sunulduğu algısı yaratabiliyor. Bir yanda bu var ancak bir yanda da bir liderlik pozisyonuna biri kadın biri erkek iki aday arasından kadınlara yönelik ön yargılar nedeniyle erkeğin seçildiğini de biliyoruz. Bu çok hassas bir konu."
Kadın ve erkeklerin toplumun her alanında birlikte yer alabilmeleri yolunun evden geçtiğini ifade eden Mottus, özellikle kız çocuklarına güçlü oldukları, kendi kararlarını kendilerinin alması gerektiği mesajlarının ailede ve okulda verilmesi gerektiğini vurguladı.
AA
Kaynak: