"Türkiye'de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" tamamlandı

"Türkiye'de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" tamamlandı

Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı tarafından yürütülen kan tedarik zincirinin güçlendirilmesi, kan ve kan ürünlerinin kalite güvencesinin sağlanmasına yönelik AB projesi tamamlandı

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı tarafından iki yıl önce başlatılan, "Türkiye'de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi" projesi tamamlandı.

Kan tedarik zincirinin güçlendirilmesi, kan ve kan ürünlerinin kalite güvencesinin sağlanması için "Güvenli Kan, Sağlıklı Türkiye" sloganı ile 27 Şubat 2012"de başlatılan projenin Bakanlıktaki değerlendirme toplantısına, Müsteşar Yardımcısı Zafer Çukurova, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Türk Kızılayı yetkilileri ile projede görev alan uzmanlar katıldı.

Programın açılışın konuşan Müsteşar Yardımcısı Çukurova, Sağlık Bakanlığının toplumun bütün kesimlerine kaliteli, eşit ve kolay erişilebilir sağlık hizmeti sunmayı prensip edindiğini söyledi.

Bu doğrultuda kan tedarik sisteminin bilimsel gelişmeler ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde yürütülmesi için bu projeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Çukurova, kan tedarik sistemi ile ilgili düzenlemelerin, AB kriterleri kapsamında güncellendiğini bildirdi. Çukurova, "Güvenli kan tedariki ve izlenebilirliği başta olmak üzere, teknik alt yapı, personel ve uygulamalara yönelik düzenlemelerin güncellenmesi ve varsa aksayan yönlerin tespiti amacıyla 27 Şubat 2012 ve 26 Şubat 2014 tarihleri arasında AB destekli 'Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi' uygulandı. Kan ve kan bileşenleri tedarikinden sorumlu kuruluş Türk Kızılayı da projenin eş yararlanıcısı oldu" diye konuştu.

-Rehberler hazırlandı, güncellemeler yapıldı

Proje kapsamında kan izlenebilirliği, ürün standartları, kalite güvencesi, idari teknik personele yönelik kapasite geliştirme faaliyetleri ve klinisyenlere yönelik eğitim programları düzenlediğini anlatan Çukurova, "Kan Hizmet Birimleri için Ulusal Standartlar, Kan Hizmet Birimlerinde Toplam Kalite Yönetimi Rehberi, Ulusal Hemovijilans Rehberi ve Kanın Uygun Klinik Kullanımı Rehberi" başlıklı rehberlerin hazırlandığını söyledi. Çukurova, Mevcut Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi'nin de güncellendiğini belirterek, Ulusal Kan ve Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi'nin oluşturulduğunu kaydetti. 

Kan hizmet birimleri ile ulusal otorite arasında düzenli bilgi akışını sağlayacak "Kan Hizmet Birimleri Bilgi Yönetim Sistemi" adı altında web tabanlı bir otomasyon sisteminin kurulacağını aktaran Çukurova, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini belirtti. Çukurova, "Sağlık Bakanlığı olarak hedefimiz, vatandaşlarımızın kan ve kan bileşeni ihtiyacının, gönüllü kan bağışçıları aracılığı ile Türk Kızılayı tarafından karşılanması ve bu açıdan ülkemizin öz yeterliliğe ulaşmasıdır. Projemizi finanse eden devletimize ve AB'ye, yürütülmesinde görev alan teknik destek ekibi başta olmak üzere emeği geçen bilim insanlarına ve özveriyle çalışan sağlık personeline teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan da "Türkiye’de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi" projesinin gelişim aşamalarıyla ilgili sunum yaptı.

Değerlendirme toplantısının sonunda projenin yürütülmesinde görev alanlara sertifika ve plaket verildi. Projenin tamamlanması dolayısıyla pasta kesildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı