Türkiye'de kanser artış hızı durağanlaştı

Türkiye'de kanser artış hızı durağanlaştı

Sağlık Bakanlığı:- "Verilerimize baktığımızda, kanserde geçmiş yıllarda görülen artış hızının durağanlaştığını görmekteyiz" - "Ülkemizde kanserin önlenmesine yönelik önemli sağlık politikaları yürütülmektedir. Özellikle ulusal tütün ve obezite mücadele pr

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığınca, Türkiye'de kanserde artış hızının durağanlaştığı, kanser kayıtlarındaki düzelmenin bunun en önemli nedeni olduğu ve tütüne bağlı kanserlerde erkeklerde büyük oranda azalma görülmeye başlandığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'de yılda her yüz bin erkeğin 278'inde, her yüz bin kadının ise 188'inde kanser geliştiğine işaret edildi.

Türkiye'de kanser insidansının, dünya ortalamasının hafif üzerinde seyrettiği, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD gibi gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelere oranla kanser açısından hem kadınlarda hem de erkeklerde daha düşük bir hızda olduğu ifade edildi.

İlk beş kanser türünün gelişmiş ülkelerle benzerlik gösterdiği belirtilen açıklamada, "Erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri en sık görülen kanser türleridir. Verilerimize baktığımızda, kanserde geçmiş yıllarda görülen artış hızının durağanlaştığını görmekteyiz. Elbette kanser kayıtlarındaki düzelme bunun en önemli sebebi olsa da, tütüne bağlı kanserlerde erkeklerde azalma trendi de görülmeye başlandı." ifadelerine yer verildi.

Dünya kanser istatistiklerine de yer verilen açıklamada, 14.1 milyon yeni kanser vakasının geliştiği, bunların 8.2 milyonunun kansere bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği bildirildi. Kanserde benzer seyrin devam etmesi durumunda, 2030 yılında yıllık 22 milyon yeni vaka ortaya çıkabileceğine vurgu yapıldı.

- "Türkiye kanser kontrol programı yürüten sayılı ülkeler arasında"

Dünya genelinde halen pek çok ülkenin kanser kontrol programı mevcut olmadığı belirtilerek, Türkiye'nin 2008 yılından itibaren kanser kontrol programı yürüten dünyadaki sayılı ülkelerden birisi olarak kanser kontrolünde dünya genelinde en tecrübeli ülkeler arasında yer aldığına işaret edildi.

Kanser kayıtçılığında kapsayıcılık tüm dünyada yüzde 14 iken Türkiye'de bu oranın yüzde 100'e çıkarıldığının altı çizilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"İzmir Kanser Kayıt Merkezi, Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansının altı merkezinden birisi olmuştur. Ülkemizde kanserin önlenmesine yönelik önemli sağlık politikaları yürütülmektedir. Özellikle ulusal tütün ve obezite mücadele programlarımız kanser kontrolünün en önemli yapı taşlarını oluşturmaktadır. Tütün kontrolü çalışmaları ivme kazanarak devam edecektir. Toplum temelli tarama faaliyetleri 2004 yılında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) olarak adlandırılan 11 merkez kurularak sistemli tarama programları uygulanmaya başlanmıştır."

Açıklamada, 2015 yılında 46 yeni KETEM'in daha açıldığı, bunun yanı sıra 10 mobil KETEM'in de hizmete girdiği hatırlatılarak, "Toplam KETEM sayısı, 23’ü mobil olmak üzere toplam 197 olmuştur. 2016 yılında açılacak 40 yeni merkezle sayı 237’ye çıkacak. Kanser tarama programlarında daha kaliteli hizmet anlayışı ile taramalarda kullanılan yöntemler ve cihazlar en son teknoloji ile yenilenmeye başlandı. Taramalarda yapılan iyileştirmeler sonucunda vatandaş katılımı ülke çapında 5 milyon kişinin üzerine ulaşmıştır." ifadesi kullanıldı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı