Hadim ilçesinde, mikroklima iklimi dolayısıyla sadece bir mahallede yetişen "gök üzüm", Türkiye'de başka yerde üretilmiyor. Gök üzüm, gölgede kurutularak tüketiciye sunuluyor.
Torosların dik yamaçlarındaki Aladağ bölgesinde bin 500 dekar alanda üretilen gök üzüm, bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.
Yılda yaklaşık bin ton üretilen üzüm, güneş görmeden kurutulduğu için doğal rengini koruması ve farklı aroması nedeniyle ilgi görüyor.
Bağ bozumu sonrası gök üzümün uzun süren kurutma hikayesi başlıyor. Sonbaharda toplanan üzümler, evlerin tavan arasında tellere salkımlar halinde asılarak kurumaları bekleniyor.
Gölgede uzun süre bekleyen üzümler, daha sonra işlenmeye hazır hale geliyor. Kuruyan üzümler, kış günlerinde ev halkı tarafından salkımlarından ayrılıyor.
Bölgede çok az keçemen üzümü üretimi de var. Üretilen gök üzüm daha çok, kurutulmuş olarak tüketiciye sunuluyor
Bin ton yaş gök üzümden yaklaşık 200 ton kuru üzüm elde ediliyor.
Gök üzümün aroması, bölgede rakımın yüksekliği ve güneşin getirdiği avantaj nedeniyle çok farklı.
Gölgede kurutulduğu için rengini koruyan gök üzüm, yüksek fiyatlardan alıcı buluyor.
Aladağ bölgesi mikroklima iklime sahip. Rakım 650'den başlayıp 2 bin metreye kadar çıkıyor. Bu özelliği nedeniyle iklimi farklılık gösteriyor. İlçede toplam 39 bin dekar bağ alanı var.