"Türkiye'de Termal Sağlık Turizminin Önemi ve Geliştirilmesi Çalıştayı"
Denizli Valisi Altıparmak: - "2 bin yıl önce insanların termal tedavi için geldiği Pamukkale, yine termal sağlık turizminde merkez olmaya en uygun yer"- TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Günaydın: - "Bu dönemde yani 2 yıllık periyotta her ne kadar kültür, deniz
DENİZLİ (AA) - Denizli Valisi Ahmet Altınparmak, Denizli'nin termal sağlık turizminin merkezi olmaya en uygun yer olduğunu bildirdi.
Türkiye'de Termal Turizmin Önemi ve Geliştirilmesi Çalıştayı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin (TÜRSAB) desteği ile Karahayıt'ta bir otelde düzenlendi.
Çalıştayda konuşan Denizli Valisi Altınparmak, termal sağlıkla ilgili özel sektör ve kamu tarafından birçok çalışma yapıldığını ancak ne mevzuatın ne de övünülecek doğru dürüst sağlık merkezinin bulunduğunu söyledi.
Gayret gösterildiğini ancak elden gelenin tam yapılmadığını ifade eden Altıparmak, "Neler yapmamız gerektiğini masaya yatırıp, çalışmamız lazım. İnanç eksikliğimiz var, tutku, aşk bağlamında bir eksikliğimiz var. Yol almamız için zihin kodlarımızı değiştirmemiz gerekiyor." dedi.
- "Anlattığımız anlamda termal yok"
Termal merkezi anlamında Türkiye'nin övünebileceği bir yerin olmadığını savunan Altınparmak, şunları kaydetti:
"Türkiye'de övüneceğimiz bir yer söyleyebilir misiniz? Söyleyenler dünyadaki örneği görmemiş olanlardır. Termal sularımızla övünüyoruz. Yurt dışına gidiyorsunuz, bizim anlattığımız anlamda termal yok. Biz ne anlıyoruz termal deyince? Genelde yaşlıların, romatizmalı amcalarımızın, teyzelerimizin girdiği, karanlık odalarının olduğu mekanlar, dar havuzlu ama dünya bunu farklı bir boyuta taşımış. Tam bir eğlence ortamı olan, gencinin, yaşlısının, çocuğun, herkesin benzer ortamda bulunduğu alanlar oluşturmuşlar, havuzlarıyla, eğlence mekanlarıyla. Araçları ortadan kaldırmışlar, engellilerin de gezdiği, bisiklet, yürüme yolları ve doğal mekanlar oluşturmuşlar."
Altıparmak, termal merkez olabilecek en uygun yerin Denizli olduğunu belirterek, "Pamukkale, Hierapolis gibi önemli değerlerin olduğu bir ortam var burada. 2 bin yıl önce insanların termal tedavi için geldiği Pamukkale, yine termal sağlık turizminde merkez olmaya en uygun yer." diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından termal sağlık turizmiyle ilgili sunumlar ve değerlendirmeler yapıldı.
- "Dünyada ilk 5'e giriyoruz"
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı yaşamın merkezi olan Pamukkale'de TÜRSAB olarak bu çalıştaya katılmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, termal turizmini, hem Türkiye'de hem dünyada tanıtmak için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'nin zengin termal kaynaklara sahip olduğunu anlatan Günaydın, "Türkiye termal anlamda ön sıralarda, termal kaynaklar bakımında dünyada ilk 5'e giriyoruz. Fakat aldığımız turist sayısı açısından bunu tabloda göremiyoruz. İşte bu çalıştayın amacı da termal tesislerimizi, termal zenginliklerimizi sağlık turizmi açısından dünyada tanıtıp Pamukkale'nin hak ettiği yeri almasıdır." dedi.
Günaydın, Pamukkale'nin sağlıklı yaşam kenti olarak bir dünya markası olduğuna vurgu yaparak, sağlık turizmi alanında büyük gelişmeler kaydedildiğini ifade etti.
- "Sağlık turizminde yüzde 5 artış var"
Turizm sektöründe geçici bir düşüşün olduğuna değinen Günaydın, şöyle devam etti:
"Bizim pik dönemimizde 2015'te aldığımız turist sayısı yaklaşık olarak 41 milyon 500 bin. Şu anda tabii ki bir algıdan dolayı ciddi bir düşme var. Bunun geçici olduğuna inanıyoruz. Çünkü Türkiye bir markadır, moda değildir. Markalar çok değer kaybetmezler. Bu olumsuz bir şekilde bizi etkilemiyor. Biz hızlı bir şekilde çalışıyoruz. 41 milyon 500 bini geçmek için çalışıyoruz, bunu da geçeceğimize inanıyorum.
Bu dönemde yani 2 yıllık periyotta her ne kadar kültür, deniz, kum ve güneşte azalma oldu ise de sağlık turizminde yüzde 5'lik bir artış var. Bu da ülkemizin gerçekten yavaş yavaş tanıtımlarla özellikle yurt dışı fuarlarda yaptığımız tanıtımlarla sağlık turizminde bir yere geldiğini gösteriyor. Rakam da 600 bini geçmiş durumda, bu da güzel. Sağlık turizmi açısından ülkemiz iyi bir konumda ve daha iyi bir konuma geliyor."
AA
Kaynak: