Türkiye'nin eriği Değirmendere'den
Silifke ilçesine bağlı Değirmendere köyünde kurulan erik pazarından tüccarlarca satın alınan erikler Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırılıyor- Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Şen: - "Son 5 yıldır bütün çiftçilerimiz, alıcılar, satıcılar yani her
MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Çok sayıda meyvenin ilk hasadının yapıldığı Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Değirmendere köyünde kurulan erik pazarında, her sabah sıkı pazarlıklar yapılırken, tüccarlar tarafından satın alınan erikler yurdun dört bir yanına gönderiliyor.
Silifke'de açıkta ve örtü altında her türlü meyvenin üretimi gerçekleştiriliyor. İlçede ilk çıktığında kilosu 300 liraya satılan eriğin fiyatı hasadının son günlerine yaklaşılırken düşerken, ilçeye bağlı Değirmendere köyünde kurulan erik pazarında ise her sabah farklı telaş yaşanıyor.
Çiftçiler tarafından bahçelerinden binbir emekle hasat edilen erikler, araçların bagajlarına veya kamyonet kasalarına doldurularak köyün meydanında sabah erken saatlerde kurulan pazara getiriliyor.
Burada tüccarların beğenisine sunulan erikler, daha sonra büyüklüklerine göre kadın çiftçiler tarafından ayrılıp, torbalanıyor. Üretici ile alıcı arasında sıkı pazarlıkların yaşandığı pazarda eriğin fiyatı da belirleniyor. Kalitesine göre kilogramı 3 ile 7 lira arasında alıcı bulan erikler, götürüldüğü kentlerde tüketicinin beğenisine sunuluyor.
- "Beş yıldır fiyatlarımız rekor seviyede"
Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinde etkili mikroklima iklimi sayesinde ürettikleri eriklerin daha yumuşak ve lezzetli olduğunu söyledi.
Türkiye'deki tüm illere ve yurt dışına erik gönderdiklerini anlatan Şen, "Son 5 yıldır bütün çiftçilerimiz, alıcılar ve satıcılar yani herkes memnun ve 5 yıldır fiyatlarımız rekor seviyede. Fiyatlar ortalama 3 ile 7 lira arasında gidiyor. Şu anda bile eriğin sonu geldiği halde aynı fiyattan devam ediyor. Erik, boyutlarına göre her keseye göre var. Sezonumuzda ortalama 2 bin ton civarında bir hasat gerçekleştiriliyor. Ben 18 yıldır bir firmayla çalışıyorum ve günlük tonajım 10 ton civarı. Her gün İstanbul'a en az 100 ton erik gönderiyoruz." diye konuştu.
- "Rusya bizi etkilemedi"
Şen, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bu yıl ürün gönderemediklerini hatırlatarak, bunun fiyatlara hiçbir etkisinin olmadığını, iç piyasanın da kendilerini memnun ettiğini aktardı.
Almanya ve Hollanda'ya da erik ihraç edildiğini belirten Şen, "Rusya günlük 10 ton istiyordu. Bu yıl onlar yok ancak fiyatımız yine iyi. Erik yine meydanda kalmıyor. Herkes halinden memnun. Bizi hiç etkilemedi. Rusya'nın aldığı bu ürünler şimdi iç piyasaya gitti. Türkiye'yi eriğe doyurduk halen de doyurmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Şen, hasat döneminin normalde 25 gün civarında sürdüğünü ancak seralar ve erkenci eriklerle bu sürenin iki aya çıktığını kaydetti.
AA
Kaynak: