Uludağ Ekonomi Zirvesi
Akkök Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Eyüboğlu:- "Değişime ayak uydurabilmemiz için dijitalleşmeyi takip etmemiz gerekiyor ama bizim aslında en önem verdiğimiz şey insan. Bu sistemleri ne kadar iyi kursak bile insanlara verdiğimiz değeri hissettireme
BURSA (AA) - Akkök Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Alize Dinçkök Eyüboğlu, "Değişime ayak uydurabilmemiz için dijitalleşmeyi takip etmemiz gerekiyor ama bizim aslında en önem verdiğimiz şey insan. Bu sistemleri ne kadar iyi kursak bile insanlara verdiğimiz değeri hissettiremediğimiz sürece bunun iyi bir şekilde ilerleyebileceğini çok düşünmüyoruz." dedi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, Intel Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Yalım Eriştiren'in yönettiği "Yarının Liderleri" başlıklı oturumda konuşan Eyüboğlu, dijital dönüşümün kazandığı önemin farkında olduklarını söyledi.
Eyüboğlu, bu kapsamda şirketlerinin dijital endekslerini ölçtüklerini dile getirerek, "Bu puanların yükseltilmesi için kendi bünyemizde bir bilgi teknoloji firmasıyla kol kola çalışıp, bu endeksler nasıl ve ne şekilde yükselebilir bunun çalışmasını yapıyoruz." diye konuştu.
Enerji dağıtım kısmında da yaklaşık 20 bin sayacın okunması için otomatik okuma çözümü ürettiklerini bildiren Eyüboğlu, "Bunu da hayata geçirdik, bu da bizim için çok büyük bir adım oldu. Biz aslında sanayi kökenli bir holding olduğumuz için bu yaptığımız dijitalleştirmenin de sanayi gruplarında çok büyük katma değer sağlayacağına inanıyoruz. Değişime ayak uydurabilmemiz için dijitalleşmeyi takip etmemiz gerekiyor ama bizim aslında en önem verdiğimiz şey insan. Bu sistemleri ne kadar iyi kursak bile insanlara verdiğimiz değeri hissettiremediğimiz sürece bunun iyi bir şekilde ilerleyebileceğini çok düşünmüyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Sürecin bütününü yönetmek"
Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu da iki yönüyle dijitalleşme bulunduğunu belirterek, "Biri sahne önü biri sahne arkası. Perakendeciler biz her gün sahnedeyiz. Her gün açık olup, her gün güler yüzle karşılayıp, en iyi hizmeti vermek zorundayız. Ön yüzdeki dijitalleşmeden bahsedersem bu birkaç evreden oluşuyor. Bir mağaza içi teknolojilerin müşteri hizmetlerine katkısı için yaptığımız var. Kamera sistemleri ve kişi sayma sistemleri gibi altyapıları oluşturup, onları daha sonra müşteri hizmetlerini, mağaza içi akışlarını ya da daha çok nerelerde ihtiyaç olduğuna kadar birçok alanda gözlem yapabilir hale geldik." diye konuştu.
Mağaza dışına taşıdıklarında, e-ticaret platformlarının çok önemli olduğuna işaret eden Taviloğlu, "Biz nisanın ilk haftası kendi web sitemizi 4 senede 3'üncü kez yeniden yapmış olacağız. Yeni teknolojik altyapıyla açıyor olacağız, bizim için çok önemli ama sadece web sitesini yenilemek yetmiyor. Mağazalardaki süreçlerin de web sitesindeki müşteri beklentilerini destekler nitelikte olması lazım. Dolayısıyla sürecin bütününü yönetmediğiniz sürece hep bir bacağı çukurda ya da topal kalıyor." yorumunu yaptı.
Taviloğlu, Türkiye'de dijitalleşme ve teknolojinin yabancı parayla fiyatlandığını ifade ederek, "Bizim iş modelimizde sektör olarak çözmekte en çok zorlandığımız kısmı, bizim en büyük ikinci giderimiz kiralarımız. Kiralarımız dövize endeksli. Dijitalleşme ve teknoloji dövize endeksli. Bizim gelirlerimiz liraya kilit durumda. Dolayısıyla bence biz en azından Türkiye'de yerli sermayeli perakendeciler bu istediğimiz atağı dijitalleşme ve teknoloji tarafında istediğimiz kadar oynayamıyoruz." vurgusu yaptı.
BluTv'nin kurucusu Aydın Doğan Yalçındağ ise her şirket ve sektörün dijital dönüşümden etkilendiğini dile getirdi.
Bu durumun kendilerini de etkilediğini anlatan Yalçındağ, "Bizim grupta buna cevap vermek için bazı oluşumlar yapmış ve ciddi trafiği olan siteler var. Biz de buna istinaden BluTv'yi kurduk. Belki bugün çok bir önemi olmasa da gelecekte şimdiden iyi bir geri dönüş alıyoruz. Şirketin bize vermiş olduğu destek ve güven de çok pozitif. Zaten bu kadar vizyonel olmasalardı özellikle medya alanında bence bu günlere gelemezlerdi. Gerek yönetici gerekse aile bireylerimizden kayda değer bir destek gördük ve görmeye de devam ediyoruz, o yüzden mutluyuz." açıklamasında bulundu.
- "Tüm iş alanlarında öngörü ve tahmin her zaman önemli"
Al Hodaifi Üst Yöneticisi Saoud Ghandour da dijital dönüşüm doğru şekilde kullanıldığında her alanda bundan yararlanmanın mümkün olduğunu kaydetti.
Tüm iş alanlarında öngörü ve tahminin her zaman önemli olduğunu vurgulayan Ghandour, şunları söyledi:
"Rakiplerinizden bir adım önde olmak istersiniz. Bunu yaptığında bir rekabet avantajı elde edebilirsiniz ve kendinizi ayrıştırabilirsiniz. Bu da iki şeyi yapmanızı sağlar, pazar payını artırırsınız ve ikinci olarak da yeni pazarlara açılma fırsatını elde edersiniz. 'Dijital teknolojilerden nakliye sektöründe nasıl bir fayda sağladık?' diye soracak olursanız 2-3 alanda yararlanıyoruz. Örneğin bize son derece fayda sağlıyor, son derece verimli bir şekilde filomuzu yönetmemize imkan sağlıyor. Takip sistemlerimiz var şu anda. Bunlar sayesinde ileriye yönelik tahminlerde bulunmamız mümkün oluyor."
- "Dijital dönüşüme ilk olarak şantiyeye kamera yerleştirerek başladık"
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ise dijital dönüşümlerinin ilk olarak şantiyeye kamera yerleştirilmesiyle başladığını anlattı.
Bunun sıkıntısını proje müdürlerinin çektiğini dile getiren Kalyoncu, şu ifadeleri kullandı:
"Çünkü işlerin nasıl gittiğini görmesi için artık patronun şantiyeye gelmesi gerekmiyordu. 2010 senesinde dijital dönüşüme başlamak için bir firmadan danışmanlık aldık. Bir sistem kullanıyorduk, bütün şirketlerimizde başka bir sistem kullanmaya karar verdik. Bu esnada büyüklerimizin aldığı önemli bir karar oldu. Tabii bu zor olabiliyor, çalışanlar direnç gösterebiliyor. Dolayısıyla şirkette bir istememe durumu oldu. Büyüklerimiz bu sistemin kurulacağına ve buna direnç gösterenlerle yola devam edilmeyeceğine dair karar aldı. Bizim 20 yılın üzerinde şirketimizde çalışan birkaç çalışanımızla yolları ayırmak durumunda kaldık. Şu anda neredeyse tüm projelerimizde kullanıyoruz anlık modülleriyle birlikte işlerimizi takip edebilmek için ve şimdiki hedefimiz teknolojiyi kullanmaktan teknolojiyi üretmek oldu. Bizim IT departmanımız, ortaklı inşaat işlerimizde bizim teknolojiyi kullanma biçimimizi bir ürün olarak bu ortaklarımıza satmaya başladı, fatura kesmeye başladı. Şimdiki hedefimiz IT departmanını şirketleştirebilmek ve teknolojiyi üretip bunu satmaya başlamak."
AA
Kaynak: