Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi

Citibank Üst Yöneticisi Akçaoğlu:- "Türkiye'nin, bankacılık sektörü açısından dünyada çok daha fazla bölge merkezi olması gerektiğini düşünüyorum. Biz Citi olarak gelişmekte olan bazı pazarları artık Türkiye'den yönetmeye başladık. Bu çok yeni. Bunu daha

BURSA (AA) - Citibank Üst Yöneticisi (CEO) Serra Akçaoğlu, "Türkiye'nin bankacılık sektörü açısından dünyada çok daha fazla bölge merkezi olması gerektiğini düşünüyorum. Biz Citi olarak gelişmekte olan bazı pazarları artık Türkiye'den yönetmeye başladık. Bu çok yeni. Bunu daha çok yapmamız lazım." dedi.

Akçaoğlu, Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici'nin yönettiği "Bankacılık: Gelecek Nasıl Olacak?" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde Türkiye açısından öncelikli ve Türkiye'nin katma değer yaratabileceği sektörlerde potansiyel gördüklerini söyledi.

Özellikle otomotiv, inşaat, sağlık sektörü ve telekom gibi sektörlerden Türk firmalarının dünya markası haline geldiğine dikkati çeken Akçaoğlu, "Bu müthiş bir şey. Türk Hava Yolları, Beko dünya markası ve bunun gibi çok örnekleri var. Dolayısıyla ülkemizin katma değer yarattığı sektörler daha da öne çıkacak diye düşünüyoruz." dedi.

İhracatı olan sektörlerin de öne çıkacağını belirten Akçaoğlu, "Ancak önümüzdeki dönemde dünyada çok değişim var. Dünyadaki dış ticarette de çok büyük değişim var, onun için bizim firmalarımız açısından da dikkat etmemiz gereken hususlar, ihracat yaptığımız ülkelerdeki riskleri iyi değerlendirmek, doğru pazarlara ve çok çeşitli pazarlara girebilmek." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'nin, bölge merkezi olması gerektiğini düşünüyorum"

Akçaoğlu, çok uluslu sermayesi olan bankaların Türkiye'de yaratabileceği katma değere de değinerek, şöyle konuştu:

"Bizler Türkiye'de firmalara katma değer yaratabildiğimiz sürece bulunduğumuz ülkede bir şeyler yapabiliriz. Bu da nedir? Bir ihracat açısından, 100 ülkedeki müşterileri Türk müşterileriyle bir araya getirebilmek. Bunu ülkemiz açısından hep birlikte daha fazla yapmamız lazım. Onun dışında Türkiye'nin de dünyadaki tedarik zincirinden daha fazla pay alabilmesi için çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü burada da bizim Türk firmalarımızın çok büyük know-how'ı var."

Türkiye'de bankacılık sektörünün çok kuvvetli olduğunu düşündüğünü dile getiren Akçaoğlu, "Türkiye'nin, bankacılık sektörü açısından dünyada çok daha fazla bölge merkezi olması gerektiğini düşünüyorum. Biz Citi olarak gelişmekte olan bazı pazarları artık Türkiye'den yönetmeye başladık. Bu çok yeni. Bunu daha çok yapmamız lazım. Çok uluslu bankaların Türkiye'den daha fazla iş yapması gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Uzaktan Türkiye'yi anlamaları çok zor"

Akçaoğlu, bu dönemde hep birlikte daha çok çalışmak gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O banka, bu banka yapmış önemli değil. Yeter ki Türkiye adına yapılsın. Daha fazla yatırım konferansı yapmamız lazım. Sonuçta bunlar firmaların birbirini tanımasını sağlıyor. Biz birkaç yıl önce yaptık, yine yapacağız. Afrika'daki genel müdürlerimizi Türkiye'ye çağırdık. Burada bütün firmalarla görüştüler. Türkiye'yi hep birlikte dünyaya çok daha fazla tanıtmamız lazım. İki, dünyadaki firmaları Türkiye'ye daha fazla çağırmamız lazım. Her gün yüzlerce yatırımcıyla konuşuyoruz, konuştukça netleşiyor. Uzaktan Türkiye'yi anlamaları çok zor."

- "Daha fazla yatırım çekebileceğimizi düşünüyorum"

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yüzlerce yatırımcının kendilerini aradığını anlatan Akçaoğlu, şunları kaydetti:

"(Serra hanım herhalde bu yaşadıklarınızdan sonra piyasaları açamazsınız, pazartesi mümkün değil piyasalar açılmaz) dediler. Biz de denetim kuruluşlarını aradık emin olalım diye. Hepsi dediler ki 'Piyasalar açılacak.' Yatırımcılara dedik ki 'Pazartesi hiçbir şey olmamış gibi piyasalar açılacak.' İnanamadılar, 'İyimser konuşuyor' diye düşündüler. Hakikaten de piyasalar açıldı. Ama burada önemli olan şu, o yatırımcının bizi arayabiliyor olması, bizim de anında açık bir şekilde yatırımcıyı bilgilendiriyor olmamız çok önemli. Bu diyalogları sürdürdüğümüz sürece ben hem bizim daha fazla yatırım çekebileceğimizi hem de Türk firmaların yurt dışında çok daha fazla ihracat pazarlarına açılabileceğini düşünüyorum ve bunu görüyoruz."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı