Umudun Işığı filmi jüri özel ödülü aldı
Savunma Film Festivali'nden Türk filmine ödül geldi... İtalya'da bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Uluslararası Savunma Film Festivali'nde Türk yönetmen Elif Ovar’ın "Umudun Işığı" isimli belgesel filmi, jüri özel ödülüne layık görüldü.
Savunma Film Festivali'nden Türk filmine ödül geldi... İtalya'da bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Uluslararası Savunma Film Festivali'nde Türk yönetmen Elif Ovar’ın "Umudun Işığı" isimli belgesel filmi, jüri özel ödülüne layık görüldü.
İtalya'da bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Uluslararası Savunma Film Festivali'nde Türk yönetmen Elif Ovar’ın "Umudun Işığı" isimli belgesel filmi, jüri özel ödülüne layık görüldü. Başkent Roma'nın kuzeyindeki Bracciano Gölü kenarındaki Askeri Hava Müzesi'nde 9 Kasım'da başlayan, belgesel türünde askeri içerikli filmlerin yarıştığı en eski festivallerden 24. Uluslararası Bracciano Savunma Film Festivali, dün düzenlenen ödül töreniyle son buldu.
Türkiye'nin, yönetmen Elif Ovar'ın Kosova'daki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetlerini anlattığı "Barışın Işığı" ile kadına karşı şiddet projesi kapsamında geliştirilen ve Jandarma Komutanlığı'na bağlı ilk kadın komutan Üstçavuş Şenay Haydar'ı konu alan "Umudun Işığı" filmleriyle katıldığı festivalde 19 ülkeden 52 film yarıştı.
Orduların tarihini tanıtmak maksadıyla 1989 yılından bu yana düzenlenen "Ordular ve Halklar" festivalinde, yönetmen Ovar'ın, TSK Foto-Film Merkezi Komutanlığı desteğiyle çektiği 20 dakikalık "Umudun Işığı" filmine, İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini adına "Jüri Özel Ödülü" verildi. Kadına karşı şiddet projesiyle TSK'da görev yapan kadın komutan Üstçavuş Şenay Haydar'ın hayatını konu edinen filmin, İtalya'da kadına karşı şiddete yönelik faaliyetleriyle tanınan kadın Meclis Başkanı Boldrini'nin adıyla verilen bir ödüle layık görülmesi dikkati çekti.
"Umudun Işığı" beğeni topladı
Ödül töreninin ardından yönetmen Ovar, “Hazırladığımız film, ordunun Mesudiye ilçesinde 'Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi' projesi kapsamında Jandarma Üstçavuş Şenay Haydar'ın yürüttüğü bir projeydi. Genelkurmayımız projenin hazırlanmasını organize etti ve biz de çektik" dedi.
52 filmin yarıştığı festivalden kendileri için güzel bir sonuçla ayrıldıklarını belirten Ovar, “Programımız çok beğeni topladı. Özellikle, 'Kadına karşı şiddetin önlenmesi' projesinde hazırlanan bu programdan dolayı büyük tebrik aldık. Şu anda çok mutluyuz, gururluyuz. Yapımda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
TSK Foto-Film Merkezi Komutanı Albay Ahmet Sinan Gündoğdu da birimlerinin 1915 yılında kurulduğunu ve gelecek yıl 100. yılını kutlayacak köklü bir birim olduğunu anımsatarak şunları kaydetti:
"Genelkurmayımız bize bu görevi verdiği zaman biz de bunun önemine binaen ciddiyetle konuyu inceledikten sonra yönetmenimiz ve kamera arkasındaki bütün arkadaşlarımızın gayretiyle bu filmi oluşturduk ve ismini de 'Umudun Işığı' koyduk. 'Umudun Işığı' filmi burada yarışan 19 ülke arasında bulunduğumuz beş gün boyunca sürekli takdir topladı."
Jandarma teşkilatının değerli bir astsubayının, Türkiye'nin şirin bir beldesinde görevini başarılı şekilde yapıyor olmasından ve Ovar'ın bunu filmine yansıtmasından mutluluk duyduğunu belirten Albay Gündoğdu, "Gerçek bir filmdi. Dolayısıyla bunun da burada takdir toplamasından, jüri özel ödülüyle taçlandırılmasından bizler de çok mutlu olduk. Gurur duyduk" ifadesini kullandı.
Festivalin organizasyon komitesi başkanı İtalyan emekli General Giorgio Zucchetti de Ovar’ın filminin ödül kazanmasına ilişkin “Fazlasıyla hak edilmiş bir ödül olduğunu düşünüyorum. Önemli bir sosyal konu ordularda kadınların durumu. Filmde de iyi işlenmiş. Teknik açıdan da ödülü hak ediyor” diye konuştu.
Festivalin ödül töreninde de İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano adına "Jüri Özel Büyük Ödülü"nü, Çin Silahlı Kuvvetler yapımı “Rüzgarda Nöbetçiler” filmi kazandı. Filmin ödülünü Çin’in Roma Büyükelçisi Li Ruiyu aldı.