Uzmanlardan Uyarı: Çocukları Güneşin Zararlı Işınlarından Koruyun!

Uzmanlardan Uyarı: Çocukları Güneşin Zararlı Işınlarından Koruyun!

Yaz tatili ve bayram tatilinin birleşmesiyle birlikte uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer, güneşin zararlı etkilerine karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirterek özellikle çocukların korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Biruni Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer, güneşin zararlı ışınlarına karşı doğru korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi. Güneşten tamamen korunmanın mümkün olmadığını ifade eden Özer, güneş koruyucuların doğru kullanımı ve fiziksel önlemlerle güneşin zararlarından büyük ölçüde korunabileceğimizi belirtti.

Öğle Saatlerinde Güneşten Kaçının

Güneş ışınlarının en zararlı olduğu öğle saatlerinde dışarıda bulunmaktan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Özer, “Güneş ışınlarının dik geldiği saat 11 ile 4 arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunmamak gerekiyor. 50 SPF ve üzeri güneş koruyucuları güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce uygulamalı ve 2-3 saat aralıklarla yenilemeliyiz. Özellikle deniz veya havuza girdikten sonra koruyucuları tekrar uygulamalıyız” dedi.

dr.jpgÇocuklar İçin Güneş Koruyucular ve Kıyafetler

Özellikle bebek ve çocuklar için güneş koruyucuların yanı sıra UPF (ultraviolet protection factor) yani güneş ışını koruması içeren kıyafetlerin kullanılabileceğini söyleyen Özer, "Çocuklarda güneş koruyucuların yoğun kullanımından kaçınmak için UPF içeren kıyafetler tercih edilmelidir" diye ekledi.

Güneşin Sağlığa Olan Zararları

Güneş Yanıkları ve Cilt Kanseri Riski

Güneşin zararlarının cilt sağlığı üzerine birçok olumsuz etkisi bulunduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer, "Çocukluk çağında su toplayacak ölçüde güneş yanığı geçirilmesi ileri yaşlarda melanom adı verilen deri kanser riskinde 8 kata kadar artışa neden olmaktadır. Güneş ışınları cilt kanserlerinin de bir numaralı nedeni" dedi.

Güneş Çarpması ve Dehidratasyon

Uzun süre güneş altında kalmanın güneş çarpması ve yüksek sıvı kaybına neden olabileceğini belirten Özer, "Güneş çarpması, yüksek sıvı kaybı ve vücut ısısının artışıyla baygınlık, bilinç bulanıklığı, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durumda acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kişiyi soğuk ve gölge bir alana taşımalı ve vücudunu su ile ıslatmalıyız" şeklinde konuştu.

Doğru Güneş Koruyucu Kullanımı

Güneş Koruyucuların Etkisi

Güneş koruyucuların teorik olarak SPF 30 ile yüzde 96, SPF 50 ile yüzde 98 koruma sağladığını ifade eden Özer, bu oranların doğru miktar ve doğru aralıklarla uygulandığında geçerli olduğunu belirtti. “Yüz ve boyun bölgesi için 2 parmak uzunluğunda, tüm vücut için ise yaklaşık 2 yemek kaşığı güneş koruyucu kullanmalıyız” dedi.

Fiziksel Korunma Önlemleri

Güneşten korunmada maksimum etki için güneş koruyucularla birlikte fiziksel önlemler alınması gerektiğini belirten Özer, "Güneşe maruz kalma süresine dikkat ederek ve fiziksel koruyucular kullanarak korunma sağlanabilir" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.