Varise "danslı" tedavi

Varise "danslı" tedavi

Mustafa Kemal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, varisli hastaları müzik ve dans eşliğinde geliştirdiği yöntemle tedavi edecek- Projesi TÜBİTAK tarafından onaylanan "dansla terapi" yöntemiyle, hastalar hem sistemli şekilde tedavi ola

HATAY (AA) - ERDAL TÜRKOĞLU - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, varisli hastaları dans ve müzikle geliştirdiği yöntemle tedavi edecek. 

 TÜBİTAK-BİDEP (Bilim İnsanı Destekleme Programları) tarafından onaylanan "Varisli hastalarda dans terapisinin etkinliğinin araştırılması" adlı projeyle, hastalar hem sistemli şekilde tedavi olacak hem de günlük terapisini sıkılmadan gerçekleştirecek. 

MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz, AA muhabirine, bu yöntemle yaptırılan fizyoterapi uygulamalarını dans ve müzikle birleştirdiklerini kaydetti. 

"Böylelikle egzersizin etkinliği, gerek ağrı üzerine, gerek eklem hareketi üzerine gerekse de kas kuvveti ve kalp ve damar fonksiyonları üzerine olan etkililerini arttırmak kolay olabiliyor" diyen Korkmaz, "Hasta terapiye daha eğlenceli daha aktif şekilde katılabiliyor. Bu sayede, dansla terapinin, alternatif bir yaklaşım, daha eğlenceli ve ilgi çekici bir yaklaşım olarak tedavi programlarında yer alabileceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Projelerinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin kendilerine şevk verdiğini dile getiren Korkmaz, emeği geçen tüm öğretim üyesi ve öğrencilerini tebrik etti.

Proje Danışmanı Dr. Fizyoterapist Esra Doğru da varis hastalarında dans ve müziğin etkinliğini araştırmak için böyle bir plan hazırladıklarını söyledi.

Varisin özellikle kadınlarda çok görüldüğünü kaydeden Doğru, varisten doğan rahatsızlıkların, kişilerin günlük hayatını olumsuz etkilediğini, yaşam kalitesini düşürdüğünü anlattı. 

Özellikle varise bağlı ayak bileği eklem hareketleriyle, bacak kas kuvvetinin azaldığının görüldüğünü ifade eden Doğru:

 "Biz de bundan yola çıkarak halk müziği, halk danslarını ve fizik tedavide kullanılacak solunum tekniklerini birleştirerek egzersiz programı planladık. Varisli hastalarda yaklaşık 15 seanstan oluşan bir tedavi programı veriyoruz. Hastalarımızın ilk 3 seansını birlikte yapıyoruz. Bunun ardından kendileri verdiğimiz video ile egzersizine devam ediyor" diye konuştu.  

Hastaları haftalık takip edeceklerini aktaran Doğru, bu yöntemle sadece medikal tedaviden daha iyi bir iyileşme sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. 

Proje elamanları, hazırladıkları "danslı tedavi" yönetimini öğrenciler üzerinden tanıttı.

Kaynak:Haber Kaynağı