Vitamin ve mineral deposu hünnapın faydaları neler?
Herhangi bir turunçgil meyvesinden 20 kat daha fazla C vitamini içeren hünnap, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirme ve enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı oluyor. Son yıllarda Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetişen hünnap yoğun ilgi görüyor
Hünnap 4 bin yıl önce ilk defa Çin'de yetiştirilmeye başlanmış. 400'den fazla türü olduğu biliniyor. Bazı türleri taze yemek için uygunken bazıları kurutularak yemeye uygun. Değişik iklim şartlarına dayanıklı ağaçlarda yetişiyor. Zorlu hava koşullarına ve kendisine zarar verebilecek böceklere karşı dayanıklı olan hünnap, toprak kayması ile mücadele çalışmalarında da kullanılır. Hünnap ağacı, meyvelerinin yanı sıra dalları ve kabuklarıyla da geleneksel tıpta kullanılmıştır.
Son yıllarda Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetişen hünnap 12 ile 19 lira arasında satışa sunuluyor.
Nisan başından mayıs sonuna kadar sarı renkte çiçekler açan Hünnap ağacının meyvesi iğdeye benzer, önce sarı olgunlaşınca koyu kırmızı rengindedir. Meyvesini ilk defa yiyenler tadını sulu iğdeye ve elmaya benzetiyor.
İşte hünnap meyvesinin faydaları:
Hünnap çok çeşitli faydalı besinler içeriyor.
1- Magnezyum,
2- Potasyum,
3- Bakır,
4- B3 vitamini,
5- Kalsiyum,
6- Manganez,
7- Fosfor ve
8- Demir bunlardan önemlileri.
9- Herhangi bir turunçgil meyvesinden 20 kat daha fazla C vitamini içeriyor, bu da bağışıklık sistemini güçlendirmede ve enfeksiyonlarla mücadelede işe yarıyor. Bu nedenle bazı kültürlerde yıllardır boğaz ağrısı için çayı yapılıyor.
10- Hünnap özleri cilt bakım ürünlerinde de kullanılıyor.
Yaraları hızlı iyileştiriyor
Bu meyvenin bu kadar faydalı olması içerdiği fito besinlerin kompleks yapısından kaynaklanıyor. Bu meyvede 8 çeşit flavanoid olduğu belirlenmiş. Spinosin ve svertiş adlı flavanoidlerin yatıştırıcı etkileri nedeniyle geleneksel Çin tıbbında hünnap anksiyete ve insomniya tedavisinde kullanılıyor. Puerarin serbest radikallerle mücadelede etkili. Apigenin antioksidan özelliğinin yanında anti inflamatuar ve anti tümör özelliklere de sahip, böylece kanser riskini düşürmeye yardımcı. Hünnap aynı zamanda 18 önemli amino asit içeriyor ve vücutta 50.000'den fazla proteinin yapılmasına yardımcı, bunlardan biri de yara iyileştirme sürecini başlatıyor.
Tüm bu faydalarına rağmen hünnap sınırsız tüketilmemelidir çünkü sağlık için zararlı olan früktoz içerir.
Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir?
Turunçgillerden daha yüksek oranda C vitamini içeren hünnap, vücut direncini artıran en önemli besin kaynakları arasında. Mevsimsel hastalıkların arttığı kış mevsiminde tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek bu hastalıkların etkisini azaltırken içeriğindeki B6 vitamini sayesinde de vücuttaki protein sentezine katılır.
Hünnapın içeriğinde yüksek oranda müsilajlı maddeler vardır. Bu maddeler suyla temas ettiklerinde şişip yapışkan bir jel kıvamı alır. Aynı zamanda yumuşatıcı etkiye de sahip olan müsilajlar solunum yollarındaki tahrişi gidererek rahatlama sağlar ve öksürüğü giderir.
Hünnapın içeriğindeki müsilaj maddelerinin bir başka özelliği de laksatif olmalarıdır. Bu sayede dışkının yumuşayarak daha kolay dışarı atılmasını sağlar. Yüksek oranda su içermesi nedeniyle de kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
İnsanın beslenmesi, cilt teması veya solunum yoluyla vücuda giren her şey sonunda kana geçer. Kan normal şartlarda kendini temizleme becerisine sahip olsa da aşırı derecede zararlı içerik tüketimi, hareketsizlik, çeşitli hastalıklar ve hava kirliliğine bağlı olarak kandaki toksik maddeler artış gösterir. Hünnap kanın içeriğindeki bu toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcıdır.
Hünnap meyvesinin içeriğinin yaklaşık olarak yüzde 80'i sudan oluşur. Bu sayede hünnap ödem probleminin çözümüne yardımcı olur. Suda kolay çözünen çeşitli vitamin ve mineraller de içeren hünnap, bu sayede güçlü bir idrar söktürücü görevi ifa eder.
Hünnapın zayıflamaya katkısı var mı?
Hünnap, yüksek oranda su ve şişerek midede tokluk hissini meydana getiren müsilaj maddelerini içermesi ve bağırsak hareketlerini hızlandırması sebebiyle kilo vermeye katkı sağlar. Ancak hünnap aslında iştah açıcı bir meyvedir, o nedenle sınırlı tüketilmesi önerilir. Lifler ve karbonhidratlar açısından zengin olan hünnap, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olan harika bir enerji kaynağı. Hünnap diyet lifleri içerdiği için sindirimi son derece kolaydır ve bu nedenle kabızlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Kronik gastrointestinal sorunları olan biriyseniz, o zaman her gün bir avuç hünnap, uzun vadeli bir rahatlama sağlayabilir.
Hünnapın bağışıklığa etkisi
Hünnap, temel vitamin ve antioksidanlardan oluşan bir meyve. Özellikle cildi canlandırmaya yardımcı olan, serbest radikallerle savaşarak bağışıklığı güçlendiren C vitaminleri açısından oldukça zengin. 100 gram hünnap, 69 miligram C vitamini içerir. Vücudumuz C vitamini üretemediği için mevcut olan doğal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak son derece önemli. Bu nedenle hünnap, bu mevsimde hastalıklardan korunmanın en iyi yollarından biri olabilir.
Hünnapın cilde faydası
Yaşlanma etkilerini tersine çevirdiği bilinen C vitamini ve antioksidanlar içeren Hünnaptaki antioksidanlar, serbest radikallerle savaşır ve hücre hasarını önler. C vitamini, cilde sağlıklı bir parlaklık sağlar. Erken yaşlanma belirtilerini önler ve donuk cildi aydınlatmaya ve temizlemeye yardımcı olur.
İyi uykuya yardımcı
4000 yıllık Çin tıbbında alternatif tıpta uykusuzluk gibi uyku sorunlarını tedavi etmek için kullanılan Hünnapın, hem meyvesi hem de tohumu flavonoidler, saponinler ve polisakkaritler açısından zengindir. İçeriğindeki doğal saponinler sayesinde tüm sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkisi olan meyve, uykuya daha rahat geçmemizi sağlar. Anksiyete tedavisinde de kullanılan hünnap, zihninizi ve vücudunuzu gevşeterek doğal bir uyku sağlayıcısı olarak işlev görür.
Sakinleştirici etkisi var
Yapılan araştırmalar hünnabın beyin ve sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkileri olduğunu kanıtlamıştır. Kaygıyı gidermeye yardımcı olan hünnap meyvesi veya hünnap yağı özütünün, yatıştırıcı etkilerinin de hormonal seviyelerde çalıştığı, zihninizde ve vücudunuzda sakin ve rahat bir his uyandırdığı bilinir.
Kanser hücreleriyle savaşabilir
Dünya genelinde yapılan çalışmalar, antioksidan özelliklere sahip doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin serbest radikalleri gidererek, zararlı hücreleri nötralize edebileceğini ve iltihabı azaltabileceğini gösterdi. Azalan inflamasyon ve serbest radikal seviyeleri, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabiliyor.
Ayrıca yapılan çalışmalar, hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, göğüs, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini gidermede etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Hünnap kan dolaşımını düzenler
Hünnap zengin potasyum, çinko, manganez ve fosfor içeriğiyle, kan dolaşımını düzenlemeye de yardımcı olur. Kanınızdaki düşük demir içeriği kas zayıflığına, yorgunluğa, hazımsızlığa, sersemlik ve bilişsel sorunlara yol açabilir. Hünnap içerdiği demirle, hemoglobin sayısını iyileştirmeye yardımcı olur ve bu da anemiyi önler. Hünnap sadece kan akışını artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha düzenli bir kan dolaşımını da sağlayabilir.
Hünnap kemik gücünü artırır
Hünnap, kemik gücünü artırmaya yardımcı olan kalsiyum, fosfor ve demir gibi minerallerle doludur. Osteoporoz ve diğer kemikle ilgili sorunlardan muzdarip olanların, etkiyi tersine çevirmek için bu tatlı ve ekşi meyveyi tüketmeleri önerilebilir. Hünnap meyvesi ayrıca, eklemlerde rahatlama sağlayabilen ve şişliği azaltabilen antienflamatuvar özelliklere de sahiptir.