WFP Ülke Direktörü Grede Mersin'de

WFP Ülke Direktörü Grede Mersin'de

Nils Grede:- "Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak belediyelerde mültecilerin çalıştırılması hususunda bir projemiz var. Her aileden bir yetişkin belediyede istihdam edilirse ücretleri, Avrupa Birliğinden

MERSİN (AA) - Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede, "Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak belediyelerde mültecilerin çalıştırılması hususunda bir projemiz var. Her aileden bir yetişkin belediyede istihdam edilirse ücretleri, Avrupa Birliğinden sağlanan kaynakla İŞKUR üzerinden belediyelere ödenebilir." ifadesini kullandı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Grede ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Ülke Direktör Yardımcısı Sukhrob Khojimatov, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı ziyaret etti.

Grede ve Khojimatov, Kocamaz'a Dünya Gıda Programı'nın Türkiye'deki Suriyeliler ve düzensiz göçmenlere yönelik çalışmalarını anlattı.

Grede, ziyaretteki konuşmasında, Türkiye'de düzensiz göçmenlerle ilgili en önemli problemin istihdam olduğunu aktardı.

Belediyelerden bu konuda destek beklediklerini kaydeden Grede, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak belediyelerde mültecilerin çalıştırılması hususunda bir projemiz var. Her aileden bir yetişkin belediyede istihdam edilirse ücretleri, Avrupa Birliğinden sağlanan kaynakla İŞKUR üzerinden belediyelere ödenebilir."

Gaziantep, Kilis, Hatay ve Adana'da görüşmelerini tamamladıklarını aktaran Grede, olumlu bir geri dönüş almaları halinde projeyi Avrupa Birliğine sunabileceklerini bildirdi.

Burhanettin Kocamaz ise Türkiye'nin insani ve vicdani görev üstelenerek, geçmişten gelen kültür değerleriyle birlikte vatansız kalan insanlara kucak açtığının altını çizdi.

Gerek Birleşmiş Milletler gerekse Avrupa Birliğinin Türkiye'yi bu noktada yalnız bıraktığını vurgulayan Kocamaz, şöyle devam etti:

"İki yıl önce Budapeşte'ye gittiğimde bin 200 mültecinin ülkeye kabul edilip edilmeyeceği konusunda referandum vardı. Ama şu anda Türkiye’de 4 milyon mülteci var. Her zaman insani değerlere öncelik verdiğini iddia eden Avrupa maalesef bu konuda sınıfta kaldı. Türkiye'ye 'Siz Suriyelileri konuk edin, biz bunun karşılığını vereceğiz' dediler ama o sözlerinde de durmadılar."

Büyükşehir Belediyesi olarak hizmet için nitelikli personel çalıştırmak istediklerini ifade eden Kocamaz, belediyelerin işsizlerin istihdam edildiği yerler olarak görülmemesi gerektiğini, nitelikli personel ile hizmet üretmek zorunda olduklarını anlattı.

Suriyelilerin mutlaka bir şeylerle meşgul edilmesi gerektiğini aksi taktirde bazı tatsız olayların yaşanabileceğini vurgulayan Kocamaz, geçmişte benzer durumların yaşandığını ancak sorunun giderildiğini anımsattı.

Kocamaz, 2 yıl önce Suriyelilerle ilgili çalıştay yaptıklarını dile getirerek, "Daha önce de bunlarla ilgili bir araştırma yaptık. Yaptığımız araştırmaya göre bu insanların yüzde 79’u bir daha Suriye’ye dönmeyi planlamıyor. Yüzde 11’i durum düzelirse giderim diyor. Yalnızca yüzde 10’luk bir bölüm dönmeyi düşünüyor. Biz bu çalışmaların raporlarını hükümete, ilgili makamlara ilettik." ifadesini kullandı.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı