"Yağlı et dişleri daha çabuk çürütüyor"
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toygar: "Kurban etinin yağı dişlere çok daha kolay yapışır. Bu yağlar uzun süre temizlenmeden kalırsa diş üzerinde bakterilerin üremesini çoğaltır"
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, kurban etinin yağının dişlere çok daha kolay yapıştığını, bu yağların uzun süre temizlenmeden dişlerde kalması halinde çürümeyi hızlandırdığını söyledi.
Prof. Dr. Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda evde yapılan kavurmalar ve taze yenen etler nedeniyle diş bakımına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Kavurma sırasında hem kullanılan hem de etteki yağın dişlere yapışmasının çok daha kolay olduğunu vurgulayan Toygar, şöyle konuştu:
"Kurban etinin yağı dişlere çok daha kolay yapışır. Bu yağlar uzun süre temizlenmeden kalırsa diş üzerinde bakterilerin üremesini çoğaltır. Mikrobik bir film tabakası oluşmasına neden olur. Bu bakteriyel yapışma bir süre sonra dişlerin minelerinde zararlara, çürüklere ve diş etlerinde de iltihaplanmalara, diş etlerinde de yapışan mikroorganizmaların yerleşmesiyle hastalıklara neden olur.
Kurban eti geleneğimizden vazgeçmek oldukça zordur. Ama mümkün olduğunca daha çok haşlama şeklinde, yağsız ya da ızgara şeklinde etin yenilmesi diş sağlığı açısından oldukça önemlidir."
-"Et çiğnemek" diş sağlığına katkıda bulunuyor
Kurban etindeki yağ ile birlikte bayramda şeker ve tatlıların da tüketiminin diş fırçalamanın önemini daha da artırdığına işaret eden Toygar, bu tarz yiyeceklerin tüketilmesinin ardından fırçalama yapılmasına dikkati çekti.
Et gibi sert gıdaların çiğnenmesinin diş sağlığına birçok olumlu katkıda bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Toygar, şunları söyledi:
"Sert bir gıda olan et, çiğnendiğinde dişin çiğneme gücünü artırırken diş etlerine masaj yapar ve diş etlerinin daha fazla kanlanmasına, sağlıklı olmasına neden olur. Bu kanlanma, diş etinin sağlıklı olması açısından çok önemlidir. Izgara şeklindeki sert eti çiğnemek aynı zamanda dişlere yapışmış olan yağ parçaları veya mikroorganizmalar varsa onların da dişlerden süpürülerek uzaklaştırılmasını sağlar.
Eğer kavurmadan vazgeçemiyorsak böyle yağlı etleri yedikten sonra mutlaka dişleri hekim tarafından gösterilmiş şekliyle fırçalamak gerekir. Bayramda özellikle günde 3 defa yağlı et veya tatlı yenildikten sonra uygun biçimde fırçalama yapılmalı. Diş etlerine fırçayla hafif masaj hareketleri uygulanmalıdır."
Kaynak: