Yanardağ tüflerini sanat eserine dönüştürüyor
Çini sanatçısı Nida Olçar, Kapadokya bölgesinde Erciyes ve Hasan Dağı’nın volkanik tüflerinden elde ettiği toprağı işleyerek çeşitli sanat eserleri yapıyor- Olçar: "Kapadokya bölgesindeki yanardağ tüflerinden elde ettiğimiz kırmızı toprağa hayat veriyoruz
NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Erciyes ve Hasan Dağı’nın yüzyıllar önce püskürttüğü yanardağ tüflerini öğüterek elde ettiği toprağı işleyen çini sanatçısı Nida Olçar, eşsiz sanat eserleri ortaya çıkarıyor.
UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği, 2010'da vefat eden ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın kızı olan Nida Olçar, babasından devraldığı mesleğine farklı tasarımlarla yenilikler katıyor.
Başarılı çalışmaları nedeniyle "Kültür Bakanlığı Sanatçısı" unvanını alan Olçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor koşullarda elde edilen yanardağ tüflerinin, üç aylık çalışma sonrasında sergilenmeye hazır birer sanat eseri olarak ortaya çıkarıldığını belirtti.
Sanatseverlere farklı bir ürün sunabilmek amacıyla yanardağ tüflerinin bulunduğu Kapadokya’da çalışmalara başladığını kaydeden Olçar, "Kapadokya bölgesindeki yanardağ tüflerinden elde ettiğimiz kırmızı toprağa hayat veriyoruz. Fırınlanan eseri daha sonra çeşitli motiflerle süslüyor ve ince işçilikle boyama yapıyoruz" dedi.
- "Eserler özellikle yurt dışından büyük ilgi görüyor"
Kapadokya'nın doğal yapısı nedeniyle kolaylıkla bulunabilen tüf kayaları değirmende öğüterek elde edilen toprağın belirli aşamalardan geçirildiğini dile getiren Olçar, bu yöntemle yaptığı eserlerin özellikle yurt dışından büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Olçar, bölgeye ait özel bir eser ortaya koymak amacıyla kısa süre önce bu yöndeki çalışmalara başladığını ifade etti.
Çalışmalar kapsamında bugüne dek yanardağ tüflerinden 32 parça eser ürettiğini anlatan Olçar şöyle konuştu:
"Bölgede bulunan yanardağ tüflerinden elde ettiğimiz toprak çamur haline getirilerek belirli aşamalardan geçiriliyor. Yaklaşık 3 aylık çalışma sonrasında eserler sergilenmeye hazır hale geliyor. Kapadokya bölgesine has eserler ortaya çıkarma düşüncesiyle yola çıktık ve yanardağ tüflerini değerlendirmeye karar verdik. Kısa süre önce çalışmalara başlamamıza rağmen özellikle koleksiyonerlerden yoğun talep görüyor. Yurt dışına sigortalı olarak gönderim yapıyoruz. Bugüne kadar ürettiğimiz eserler içinde panolar, kase ve at figürleri bulunuyor, fiyatları ise 2 bin ile 50 bin lira arasında değişiyor."
Olçar, yanardağ tüflerinin hangi aşamalardan geçirildiğine yönelik bilgileri ise "meslek sırrı" olarak nitelendirerek, açıklayamayacağını sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: