“Yanlış beslenme alışkanlıkları ve riskleri”
“Kalp-Damar, Diyabet, Gut, Tansiyon hastaları Beslenme alışkanlıklarını değiştirmeli”
Op.Dr.Hasan Karaağaç Kliniği Diyetisyeni Halime Can, Diyabet başta olmak üzere, kalp-damar, tansiyon ve Gut hastalarının beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan vurdumduymazlıklara dikkat çekti.
Diyetisyen Can, hastalığın başlangıç ve ilerleme safhalarında olmak üzere birtakım yanlışlıklar yapıldığını belirterek, sağlıklı yaşamanın mümkün olduğunu ifade ederek, ancak doğru beslenmenin bir yaşam tarzı haline getirilmesi ile bunun mümkün olabileceğini söyledi.
Diyetisyen Can, yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti.
“Sağlığımızın kıymetini ne yazık ki, kaybedince daha iyi idrak ediyoruz. Oysa ki, hayatımızın en büyük sermayesi olan sağlığımızı korumamız gerekiyor. En önemli konu, sağlığımız olunca doğru dengeli beslenmeyi bilmemiz ve hayatımızın esası haline getirmemiz gerekiyor. Beslenme alışkanlıkları üzerinde yazılı bir açıklama yapan Dyt.Can;
“ Yasak yemekler, yasak perhizler, yasak gıdalar yoktur, dikkat edilmesi gereken yiyecekler vardır. Ölçülü yenen her gıda vücudun ihtiyacıdır. Ölçü kaçırıldığında sorun burada başlamaktadır. Dedi. Obezite’ye dikkat çeken Dyt.Can,Yeni yılın ilk gününün kış mevsimine denk gelmesi ile, mevsim süresince fiziksel aktivitenin kısıtlanması, havaların soğuması ile bazal metabolizma hızının yavaşlaması, kilo alınması adına risk faktörleri olarak karşımıza çıkmaktadır diyen Dyt.Can;sözlerini şöyle sürdürdü.
“Sofraya başlamadan önce, yenilmesi gereken miktar önceden belirlenmeli ve tabağımıza aldığımız besinlerin cins ve miktarına azami özen ve dikkat göstermeliyiz. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin, hangi gıdaların faydalı hangilerinin zararlı olduklarını bilmeleri ona göre yemek tercihlerini yapmaları önem arz etmektedir.”
Diyen, Dyt.Can, şunları söyledi.
“Sofraya zamanında oturun, öğün atlamayın ve asla çok aç oturmayın. Öncesinde çorba salata yoğurt ve meyveden oluşan küçük bir öğün ile başlayabilirsiniz. Sofranızda mutlaka yeşil salata bulundurun ve az yağlı, sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla hazırlanmış gıdaları tercih edin. Hazır fastfood yeme alışkanlığını terk edin. Kızartma veya kavurma yöntemleriyle yapılmış besinler yerine haşlama, ızgara, buğulama ya da fırında pişmiş besinleri tercih edin. Kırmızı et yerine tavuk, balık ya da hindi tüketin. Hindi, tavuk gibi etlerin derilerini ve görünen yağlarını tüketmeyin. Diyabet ve Gut hastalığı olanların alkol tüketmelerinin çok ciddi risk taşıdığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Kalp Damar sorunu olanlar çok dikkatli olmak zorundalar.”
Gut hastalarının kırmızı et, yumurta tüketirken dikkatli olmalarını öneren Dyt.Can, süt ve süt ürünleri alırken yarım yağlı tercih edilmeli ve kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi besinler sınırlı tüketilmelidir.
Ayrıca Gut hastaları, küçük balıklar, havyar, ançüez, sakatat cinsi yani ciğer, böbrek, dalak gibi ve kepek ve yulaftan yapılmış ekmekler tüketmemelidir. Kepekli ekmek yerine beyaz ekmek tercih edilmelidir.
Kalp-Damar Hastalığında Beslenme:
Yetişkin nüfusumuzun yarıya yakını kalp damar hastalıkları riski altındadır. Kalp damar hastalıklarının oluşumunda başlıca nedenler; beslenmede doymuş yağların (katı yağlar, margarinler vb.) fazla tüketimi, aşırı tuz tüketimi, saflaştırılmış (rafine) besinlerin yüksek, diyet posası ve antioksidan öğelerin (sebze ve meyve, tam tahıl ürünlerinin) tüketiminin yetersiz olmasıyla birlikte, hareketsiz yaşam biçimi ve sigara kullanımıdır. Yapılan birçok çalışmada, kalp damar hastalığına bağlı ölümlerin beslenmede yapılan olumlu değişikliklerle azaltılabildiği gösterilmiştir.