Yanlış karta para dökmeyin!
Cebiniz, tabletiniz veya kameranız için yanlış SD kartı almayın! İşte dikkat etmeniz gereken her şey.
SD kartlar, günümüzde herkesin kullandığı en taşınabilir depolama birimlerinden bir tanesi. Ancak SD kartlarda zaman zaman okuma ve yazma sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Bunun yanında SD kartların hepsinin aynı olmadığını da bilmeyenlerin sayısı hiç de az değil.
Hangi tür SD kartı almanız gerektiği, onu kullanacağınız cihaza göre değişiyor. Doğru tercihi yapmamanız halinde cihazını kullanırken sorun yaşamanız veya kartın hiç çalışmaması olası. Yazımızda vereceğimiz bilgilerle doğru SD kartı seçmenize yardımcı olacağımızı umuyoruz.
SD kart öğeleri
SD kartınızı kullanacağınız cihazınızın kılavuzunda hangi tür SD karta ihtiyacınız olduğu yazıyor olabilir. Ancak yine de şu özellikleri bilmenizde fayda var.
• Sınıf (Class)
• "X" puanı
• Depolama alanı
• Boyut
Dört farklı SD kart sınıfı bulunuyor: Class 2, Class 4, Class 6, ve Class 10. Sınıf numarası, size kartın minimum yazma hızını gösteriyor. Örneğin Class 2 bir kart, 2MB/sn ile yazabiliyor. Ultra high speed (UHS) kartlar ise 50MB/sn'den 312MB/sn'ye kadar yüksek bir performans sunabiliyorlar.
"x" puanı ise kartınızın standart bir CD-ROM sürücüsüne göre ne kadar hızlı olduğunu gösteriyor. Örneğin Class 2 bir kart 13x yazma oranına sahip. 1x, 150KB/sn'ye denk geliyor. Sonuç olarak sizin için önemli olan MB/sn yazma oranı. "x" ise sadece bu hız seviyesini size daha kolay anlatmayı amaçlıyor.
Depolama değeri ise kart üzerine kaydedebileceğiniz veri miktarını gösteriyor. SD kartlar 2GB'a kadar veri saklayabiliyorlar, SDHC'ler 32GB veri tutabiliyorlar. SDXC kartlar ise 2TB veriyi üzerinde barındırabiliyor.
Bunun yanında SD kartlar, 3 farklı boyutta sunuluyorlar:
• Standart boyut (32mm x 24mm)
• Mini boyut (31.5mm x 20mm)
• Mikro boyut (11mm ve 15mm)
Akıllı cepler daha küçük kartları kullanırken kameralar daha büyük SD kartlara ihtiyaç duyabiliyorlar.
Hangi kart size göre?
Fotoğraflar için öncelikle depolama alanı yüksek bir kart satın almanızı öneriyoruz. Nikon Coolpix gibi bir makine için 4-8GB'lık bir kart size yetecektir, ancak yüksek çözünürlüklü RAW fotoğraflar için daha yüksek kapasiteye ihtiyacınız var. Bir RAW fotoğrafının ortalama 25MB'a ihtiyaç duyduğunu düşünürsek, 16GB'lık bir depolama alanında 650 fotoğraf saklayabileceksiniz. Benzer bir hesaplamayla kendi bas-çek fotoğraf makinenize uygun kartı rahatlıkla belirleyebilirsiniz.
Kart hızlarında ise birkaç seneğiniz var:
• Class 2 - SD kayıt
• Class 4 ve 6 - Full HD kayıt
• Class 10 - Full HD kayıt ve HD sıralı kayıt
Kameranız, daha yüksek bir "x" puanına ihtiyaç duyuyorsa, buna kulak vermeli ve daha iyi bir kart satın almalısınız. 50x'e ihtiyaç duyan bir kamerada 40x'lik bir kart kullanırken sorunlar yaşayabilirsiniz.
Tablet ve ceplerde de dikkat etmeniz gereken değerler, depolama alanı ve yazma hızları. Cihazınızın hangi hızda yazmaya ihtiyaç duyduğunu araştırdıktan sonra ihtiyacınız olan depolama boyutunu belirlemeniz gerekiyor.