"Yarını Kodlayanlar" projesi Afyonkarahisar'da

"Yarını Kodlayanlar" projesi Afyonkarahisar'da

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi hedefiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Afyonkarahisar’da, ekim ayında başlatılan ve 250 çocuğa ulaşan kodlama eğitimlerine Ko

İSTANBUL/AFYONKARAHİSAR (AA) - Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi hedefiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Afyonkarahisar’da, ekim ayında başlatılan ve bugüne kadar 250 çocuğa ulaşan kodlama eğitimlerine Kodlama Haftası vesilesiyle düzenlenen yeni eğitimlerle devam edildi.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı, dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirilmesi hedefiyle Habitat Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Afyonkarahisar’da ekim ayında başlattığı kodlama eğitimlerine bir yenisini ekledi.

Türkiye’nin dört bir yanında kutlanan Kodlama Haftası kapsamında yaşları 7-14 arasında değişen toplam 20 çocuğa kodlama eğitimi verildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ve Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’nın da katıldığı eğitimlerde, Afyonkarahisarlı çocuklar, programlama hakkında fikir sahibi olurken, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yaptı.

“Yarını Kodlayanlar” projesiyle Afyonkarahisar’da bugüne kadar 250 çocuğa ulaşıldı. İlk ve orta öğretim okullarının yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde 5 eğitmenin denetiminde 5 ay sürecek eğitimlerle Afyonkarahisar’da toplam 500 çocuğa kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. Böylece, Afyonkarahisar ile birlikte Ege Bölgesi’nde toplam 1380 çocuğa ulaşılmış olacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, Türkiye Vodafone Vakfı olarak 10 yılı geride bıraktıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Son dönemde yaptığımız sosyal yatırımların önemli bir odağını çocuklarımıza yönelik olarak başlattığımız kodlama eğitimleri oluşturuyor. Sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda teknoloji üreten bir nesil yetiştirmeyi hedeflediğimiz ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle bir yılda önemli yol kat ettik. Vodafone’un yayınladığı ‘Connected Education’ raporunda yer alan projemiz, tüm dünyaya örnek gösterilerek bizim için gurur kaynağı oldu. Bugüne kadar 22 ilde 6 binden fazla çocuğumuza kodlama öğrettik. Hedefimiz, 2017-18 mali yılı sonuna kadar toplam 30 ilde 10 bin çocuğa ulaşmak. Bu hedeften hareketle, Türkiye’nin dört bir yanında kutlanan Kodlama Haftası kapsamında, ülkemizin İstanbul’dan sonraki en işlek kavşağı olan, aynı zamanda termal başkenti Afyonkarahisar’da bir kez daha bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.

Ekim ayından bu yana 250 Afyonkarahisarlı çocuğumuzu dijital dünyanın dili kodlamayla tanıştırdık. Önümüzdeki 5 ayda 5 eğitmenle gerçekleştireceğimiz eğitimlerle bu ilimizde toplam 500 çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Afyonkarahisar ile birlikte Ege Bölgesi’nde toplam 1380 çocuğa ulaşmış olacağız. Bu bölgedeki toplam hedefimiz ise 2 bin çocuğa ulaşmak. ‘Yarını Kodlayanlar’ projemize katılan ve katılacak olan Afyonkarahisarlı çocuklarımızın ülkemizin dijital geleceğinde öncü bir rol üstleneceğine inanıyoruz."

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi ile bilişim odaklı dönüşümümüzü çocuklar aracılığıyla gerçekleştirmek istiyoruz. ‘Yarını Kodlayanlar’ projemizin çalışmaları içerisinde Afyonkarahisar’ı önemli bir yerde görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Geçen yıllarda Afyonkarahisar’da kodlama ile ilgili çalışmaların yanında yetişkin bireylere de internet okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi eğitimleri verdiklerini aktaran Hazır, "Buradaki gönüllülerimizin özellikle köylere giderek eğitim vermesi çok büyük bir sosyal etki yarattı. Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de katkıları ile buradaki eğitimlerimizi artırıyoruz. Yerelde kamu kurumları ve yerel yönetimlerle iş birlikleri geliştiriyoruz. Eğitimlerde çocukların yüzündeki öğrenme azmini ve eğitim bittikten sonra da çalışmaya ısrarla devam etmek istediklerini görünce bizim projedeki motivasyonumuz daha da artıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği iş birliğiyle çocuklarda kodlama bilincinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriliyor. Bugüne kadar 22 ilde 6 binden fazla çocuğun kodlama eğitimi aldığı projeyle, 2017-18 mali yılı sonuna kadar 30 ilde 10 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Projeye Şubat ayı itibariyle Suriyeli çocuklar da dahil edilerek Şanlıurfa, İstanbul ve Kilis’te toplam 750’ye yakın Suriyeli çocuğa ulaşıldı.

Projenin kapsamında Mart 2018’e kadar kodlama eğitimlerinin verileceği iller ise İstanbul, Balıkesir, Kocaeli, Edirne, Bursa, Manisa, Afyon, Denizli, İzmir, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Samsun, Trabzon, Malatya, Rize, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Gaziantep, Kars, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Ankara, Kayseri, Konya, Eskişehir, Sivas şeklinde sıralandı.


- Scratch programı kullanılıyor


“Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında, çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikaye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor. Kodlama eğitimlerinde dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’nin çocuklara yönelik geliştirdiği temel kodlama programı Scratch kullanılıyor.

Ayrıca, Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarının kodlanmasına yönelik Arduino eğitimleri de verilecek. Çocukların hayalleri ile gerçeklik arasındaki mesafeyi kısaltan Arduino, bilinmez bir kara kutu olarak görülen elektronik cihazların iç dünyasını aydınlatıyor. Teknik uzmanlığı olmayan insanlar için tasarlanan, kullanım kolaylığı sunan ve açık donanım özelliğine sahip olan Arduino, çocuklara kendi ısı ölçerlerini ya da uzaktan kumandalı araçlarını yapma imkanı veriyor. Arduino eğitimlerinin ardından ulusal bir kamp düzenlenerek başarılı öğrenciler yurt dışında kodlama alanında dünyanın önde gelen platformlarıyla tanıştırılacak.

“Yarını Kodlayanlar”, Vodafone Grubu’nun “Connected Education” raporunda başarı hikayesi olarak yer alarak, sürdürülebilir eğitim modeliyle dijital okuryazarlık eğitimi alanında dünyaya örnek oldu. Dünya genelinde eğitimde dijitalleşmeyi sağlamak üzere Vodafone’un liderliğinde hayata geçirilen inisiyatiflerin tanıtıldığı “Connected Education” raporu Haziran ayında Londra’da açıklandı. Raporda “Online Eğitim Platformlarına/Uygulamalara Erişim”, “Dijital Okuryazarlık Eğitimi”, “Eğitmen Eğitimi” ve “Mülteci Kamplarında Eğitim” olmak üzere 4 ana tema altında 14 farklı inisiyatif ele alınıyor. “Connected Education” raporunda anlatılan dijital eğitim inisiyatiflerinin Vodafone’un faaliyet gösterdiği ülke ve pazarlarda yaygınlaşması ile 2025 yılına kadar 85 milyonu aşkın insana erişmek ve yılda 7,3 milyar dolarlık ekonomik fayda sağlamak mümkün olacak.

Dijital dünyanın "lisan"ı olarak kabul edilen kodlama, çocukların yaratıcılıklarını geliştiriyor ve onlara yenilikçi düşünmenin kapılarını açıyor. OECD’nin dijital ekonomi konulu son raporuna göre, 3 çocuktan 2’si bugün bilinmeyen mesleklere sahip olacak. Dolayısıyla, çocuklara nasıl matematik öğretiliyorsa, kodlama da öğretiliyor. Kodlama birçok AB ülkesinin ilköğretim müfredatında yer alıyor. Türkiye’de de 1'inci sınıftan 12'nci sınıfa kadar kodlama eğitimi verilmesi planlanıyor.

Kod yazmanın inovatif düşünmeyi ve girişimciliği teşvik ettiğine inanan global code.org girişimi, tüm dünyada herkesi kod yazmaya davet eden ve cesaretlendiren, aralarında Kodlama Saati’nin de bulunduğu çeşitli etkinlikler düzenlenmesine öncülük ediyor. Bugün 180’den fazla ülkede gerçekleşen Kodlama Saati etkinlikleri on milyonlarca öğrenciye ulaşmış küresel bir hareket olarak dikkati çekiyor. Herkes dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir Kodlama Saati etkinliğini organize edebiliyor. Sitedeki bir saatlik dersler 4 yaşından 14 yaşına kadar herkes için 30'dan fazla dile çevrilmiş bulunuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı