Yasa Dışı Avlanmanın Bedeli Ağır: Anadolu Parsı 30 Milyon Lira
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2024-2025 av dönemi için koruma altındaki av ve yaban hayvanlarını öldürmenin tazminat bedellerini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), 2024-2025 av dönemi için Türkiye'de koruma altındaki av ve yaban hayvanlarını avlamanın ceza bedellerini açıkladı. Türkiye'nin nadir türlerinden olan Anadolu parsını öldürmenin cezası 30 milyon lira olarak belirlendi. Anadolu parsını 6 milyon lira ile doğu yaban koyunu ve 2 milyon 500 bin lira ile çizgili sırtlan izliyor.
Resmi Gazete'de Yayınlanan Yaban Hayvanları Listesi
Resmi Gazete'de yayınlanan Yaban Hayvanları listesindeki tazminat bedellerine göre, yasadışı olarak çizgili sırtlan avlamanın cezası 2 milyon 500 bin lira olarak belirlenirken, karakulak ve vaşak avlamanın bedeli 600 bin lira olarak açıklandı. Bunun yanında, yaban kedisi ve saz kedisi avlayanlar 200 bin lira, Akdeniz foku avlayanlar ise 80 bin lira ceza ödeyecek. Listede ayrıca su samuru 70 bin, alacasansar ve oklu kirpi 25 bin, sincap türleri ise 10 bin lira ceza bedeli ile yer aldı.
Kuş ve Sürüngen Türlerinde Yasak Avlanma Bedelleri
Kuş türlerinde yasa dışı avlanma durumunda belirlenen tazminat bedelleri ise dikkat çekici. Atmacagiller ve doğangiller familyasındaki türleri avlamanın bedeli 100 bin lira olarak belirlenmiş durumda. Nesli tükenme tehlikesi altında olan kelaynak ve çeltikçi gibi kuş türleri için belirlenen ceza bedeli ise 80 bin lira. Sürüngen türlerinde ise yeşil kaplumbağa, Nil kaplumbağası ve Fırat kaplumbağasını avlamanın bedeli 40 bin lira olarak tespit edildi.
Yaban Hayatını Koruma Çağrısı
Bu yüksek tazminat bedelleri, Türkiye'de yaban hayatını koruma ve yasa dışı avcılığı engelleme amacıyla alınan önlemler arasında bulunuyor. Bakanlık, koruma altındaki türlerin yumurtalarının da yasa dışı olarak toplanması durumunda aynı tazminat bedellerinin uygulanacağını belirtti. Vatandaşların yaban hayatını koruma konusundaki duyarlılıklarının artırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Kaynak: