Dr. Faik Özdengül

Dr. Faik Özdengül

Yeni medeniyet arayışı

 

Necmettin Erbakan Üniversitesi İslam Hukuku Anabilim Dalında Hoca olan Doç Dr Murat Şimşek’ten duydum: Selçuklu İmparatorluğunun teorisyeni İmam-ı Gazalidir dedi. Daha önceleri de Yakup Şafak Hoca^dan duymuştum: Osmanlı Medeniyeti için aynı zamanda Mesnevi Medeniyeti de diyenler olmuş diye.

Büyük imparatorluklar kurmuş ve büyük teorisyenlere sahip bir Millet olmak sizce de çok heyecan verici değil mi?

Medeniyet , bir millete ait maddi ve manevi varlıkların toplamı şeklinde tarif ediliyor.

Eğer daha önce büyük olduysak ve tarzı olan, kendine has Medeniyetler kurduysak, neden yine olmasın?

Bugün eskiye nazaran maddi olarak ilerleme kaydediyoruz. Peki  kendimize has manevi varlıklarımız ne durumda? Manevi anlamda da bir ilerlemeden söz etmek mümkün mü?

Osmanlı’dan sonra yeni ve orijinal bir şey koymadık ortaya. Batı Medeniyetine eklemlenmeye çalıştık. Oldu mu? Pek olmuş gibi durmuyor.Yeni ve orijinal mimari, sanat, müzik, estetik, giyim kuşam, yaşama biçimi üretebildiğimiz söylenemez. Hepsi taklit ve taklit te hiçbir zaman aslının yerini tutmaz.

Merak ediyorum, yeni ve büyük medeniyetler kurma niyet ve çabamız olacak mı? Yoksa Batılılaşma maceramız devam edecek mi?

Bu soruyu şu yüzden soruyorum. Millet olmakta güçlüklerimiz var. Önemli konularda millet olmanın yolu olan ortak his ve düşüncede birleşemiyoruz. Bu da inançlarımızın farklılığından ileri geliyor. Öncelerde çok uluslu medeniyetler kurmuşken bugün ırk tabanında kavga yaşıyoruz.

Soru şu: Büyümek ve gelişmek denen şeyin gereğini yerine getirecek miyiz, yoksa yine bölünüp küçülmeye devam mı edeceğiz?

Yeni teorisyenlerimiz olacak mı?

Yeniden ortak inançlara sahip olabilecek miyiz?

Kişisel kanaatimi söyleyeyim. Bütün bunları  korkmadan tartışmaya açmak zorundayız. Bunu yaparken eski medeniyetlerimize ait kaynakları da gömdüğümüz yerlerden çıkarıp bu tartışmaya dahil etmeliyiz.

Yeni bir İmam-ı Gazali ya da Mevlana çıkacak mı? Eğer olabilecekse bunun yolları nedir? Bütün bunları konuşmalıyız.

İtibarlı, hem maddi hem de manevi açıdan gelişmiş bir medeniyetin mensupları olmak istiyorsak buna mecburuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum