Zeki Oğuz
Yerel Saltanat ve Sanatçı
Geçmişte saltanat sahipleri, zenginler, devlet adamları, kültür, ilim ve senet adamlarını koruyup kollar, onların daha iyi eser vermeleri için desteklerini hiç esirgemezlermiş. Silleli halk ozanlarından Sururi 19. yy. ortalarında İstanbul’a gitmiş, şiirdeki başarısı nedeniyle büyük bir himaye görmüş saraydan.
Yıllardır kültür-sanat olaylarını, açılan değişik sergileri kaçırmamaya çalışırım. Bu etkinliklerde izlenimim şu oldu. Şehrimizin yöneticileri, saltanat ve servet sahipleri yapılan etkinliğe, etkinlik düzeyinin toplumun üst katmanlarında olup olmadıklarına göre katılıyorlar ya da katılmıyorlar.
Kendimden örnek vereyim. Bu güne kadar 22 kişisel sergi açtım. Vali Ziyaeddin Akbulut hiçbir sergime gelmemezlik etmedi. Onunla birlikte Vali Muavini M. Fahri Can da iyi bir sanat dostuydu. Onların dışında hiçbir yöneticimizi görmedim sergilerimde.
Mustafa Özkafa’nın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde şehrin fikir, sanat, kültür adamlarına açıktı belediyenin kapıları. Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen ve Sayın Özkafa kültür-/sanat olaylarını mümkün olduğunca desteklemeye çalışırlardı.
Tahir Bey 3 yıllık faaliyetlerini anlatmak için yarın MKM.’de bir toplantı düzenliyor. Bu üç yıl boyunca neler yaptıklarını anlatacak. Ben yapmadığı bir şeyi belirteyim. Bugüne kadar kültür-sanat, fikir adamlarını çevresine toplayıp hasbihal etmedi. Kültür Daire Başkanı Ercan Uslu da böyle bir hasbihale ihtiyaç duymadı.
Hal böyle olunca bir yöneticimizi yürekten kutlamam gerekiyor.
İl Kültür Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, göreve geldiğinden bu yana, zaman zaman fikir, sanat, kültür adamlarını toplar, sohbet eder, fikirlerini alır ve yayınladıkları eserleri verir, zaman içinde neler yapılabilir, ortaklaşa neler üretilebilir gibi tartışmalar yapılır.
Abdüssettar beyin sevdiğim bir yanı da şu: Kendisini zaman zaman eleştirdiğim oldu, ama o eleştiriye hoşgörüyle yaklaştı, hiçbirine olumsuz bir tavır almadı.
İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nden arkadaşların verdiği bilgiye göre Abdüssettar Bey’in göreve geldiğinden bu yana yayınlanan eserlerin sayısı 140’ı geçmiş. Bu yılsonuna kadar yayınlanacak sekiz-on eser daha varmış. Bunların çoğunu biliyorum. Çoğu başucu eserleridir. Dünya Mevlevihaneleri, Mevlana’nın Beş Eserinden Seçmeler gibi.
Doğrusu saltanat sahiplerimizin, yöneticilerimizin Abdüssettar Bey’i örnek almalarını, kültür, sanat, fikir adamlarına daha çok destek olmalarını dilerim.