Youtube'a çözüm geliyor
Türkiye'nin, uluslararası mecralarda tartışılmasına yol açan YouTube'a yönelik erişim yasağının kaldırılması için ilk kritik temas gerçekleştirildi.
BTK Başkanı Tayfun Acarer, yargı kararıyla 2 yılı aşkın süredir erişim yasaklı olan YouTube ve Google üst yönetimiyle bir araya geldi. Atatürk'e hakaret eden 4 videonun kaldırılmasını isteyen Acarer, YouTube'un, Türkiye'ye özgü 'tr' uzantılı 'yerel versiyon' oluşturmasının önemine işaret etti. Google ise BTK'nın talep ve uyarılarını değerlendireceğini bildirdi.
Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, yargı kararına karşın Atatürk'e hakaret eden 4 videoyu kaldırmamakta direnen video paylaşım sitesi YouTube ile bu sitenin kontrolünü elinde bulunduran Google yöneticileriyle önceki gün bir araya geldi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Türkiye'ye, YouTube'a erişim yasağının kaldırılması için çağrıda bulunduğu bir aşamada Ankara'da önemli bir görüşme gerçekleşmiş oldu.
Edinilen bilgiye göre toplantıda, BTK yönetiminin, Google yöneticilerine Türkiye'nin internet mevzuatı ve bazı konulardaki hassasiyetlerini bir kez daha yineledi, Türkiye'nin bazı konulardaki 'kırmızı çizgilerinin' altını çizdi ve Atatürk'e hakaret eden 4 videonun kaldırılmasını istedi. Dünya ve Avrupa'dan örnekler veren BTK; YouTube'un, Türkiye'ye özgü 'tr' uzantılı 'yerel versiyon' oluşturmasının önemine işaret etti. Kurum, YouTube'un ve Google'lun, Türkiye'de 'yer sağlayıcılık faaliyet belgesi' alması gerekliliğini de bildirdi.
BTK yetkilileri, YouTu-be'lun, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, Rusya, Çin, Polonya, Kanada, Brezilya, Avustralya, İrlanda'nın aralarında bulunduğu 23 ülkede internet sitesinin yerel versiyonunu oluşturduğuna dikkat çekerek, "Yerel versiyon, ülkenin internet kullanıcılarına, ülkede konuşulan dile ve ülke iç mevzuatına uygun olarak tasarlanıyor. YouTube'un, bu çerçevede Türkiye'nin 'hassasiyetlerine ve mevzuatına' uygun 'tr' uzantılı yerel versiyon oluşturması son derece önemli." dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da YouTube'un, Türkiye'de yerleşik hale gelmesinin önemine işaret ederek, "Bu şirket, tüm diğer mükellefler gibi kazancı üzerinden vergi vermeli, kayıt içinde görünmeli." demişti.
BTK'nın talep ve uyarılarını dikkate alan Google yönetimi, gündeme gelen konuları değerlendireceklerini belirterek, kısa süre sonra yeniden bir araya gelme talebinde bulundu. Talep, Google'lun yıllardır süren sorunu çözmesi yönünde önemli bir mesaj olarak algılandı.
ZAMAN