15. İstanbul Edebiyat Festivali ‘Filistin’ teması ile başladı

15. İstanbul Edebiyat Festivali ‘Filistin’ teması ile başladı

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin düzenlediği 15. İstanbul Edebiyat Festivali, Filistin temasıyla Kızlarağası Medresesi'nde coşkulu bir açılışla başladı.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından organize edilen 15. İstanbul Edebiyat Festivali, bu yıl "Filistin" temasıyla gerçekleştirildi. Açılış töreni, tarihi Kızlarağası Medresesi'nde yapıldı ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin geleneksel müzikleri ve Filistin ezgilerini seslendirmesiyle devam eden program, 5 gün boyunca Rami Kütüphanesi'nde çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Festivalin açılış konuşmalarını, Türkiye Yazarlar Birliği'nin kurucusu D. Mehmet Doğan, Filistin'in ünlü şairlerinden İbrahim Nasrallah ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı gerçekleştirdi. "Bir Filistin vardı, bir Filistin gene var" sloganıyla düzenlenen etkinlikte, Filistin edebiyatına ömür veren usta edebiyatçılara ve Türkiye'de Filistin'e dair edebi çalışmalar yapan isimlere ödüller takdim edildi.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, festivalin temasını Filistin olarak belirlemelerinin sebebini, Filistin'deki soykırımın edebi ve kültürel boyutlarını Türkiye gündemine taşımak olarak açıkladı. Bıyıklı, Filistin edebiyatının güçlü bir direniş ve vatan edebiyatı olduğunu vurgulayarak, "Filistin halkı edebiyatlarıyla varlıklarını sürdürüyor ve bu festivalle onların sesini daha geniş kitlelere duyurmayı amaçlıyoruz" dedi.

Bıyıklı ayrıca, İsrail'in Filistinli şairlere ve sanatçılara yönelik saldırılarına dikkat çekerek, "İsrail evleri yıkabilir, ancak Filistinli yazarlar yazarak, edebiyatla direnişlerini ebedileştiriyorlar" şeklinde konuştu. Festivalin onur konuğu İbrahim Nasrallah ise, açılış programına katılmaktan duyduğu onuru ifade ederek, Türk halkının yakında tercüme edilecek olan eserleri aracılığıyla Filistin kültürü hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı bulacağını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.