Alper Gezeravcı: Türk milletine uzay kadar sonsuz müteşekkirim

Alper Gezeravcı: Türk milletine uzay kadar sonsuz müteşekkirim

Türkiye'nin uzaya gönderdiği ilk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda basın mensuplarına görevi ve yaşadığı deneyimleri anlattı.

Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı'nda bulunan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gezeravcı, "Bizlere bu onur ve gururu yaşatan, Türk milletine uzay kadar sonsuz müteşekkirim" dedi.

Gezeravcı, gelecek nesillerin hayalinin gökyüzünün ötesine taşındığını belirterek, "Benim buradaki varlığımdan ziyade, beni buraya taşıyan şanlı bayrağımızın, istasyonda asılı olduğu yerden her geçişimde, iradesi ve kararlılığı ile buraya adım atan devletimizin, milletimize yaşattığı mutluluk, gurur ve heyecanı hissediyor ve ürperiyorum" ifadelerini kullandı.

Havacılık eğitim ve tecrübelerinden bahseden Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşmadan önce aldıkları eğitimleri detaylı bir şekilde anlattı. "Uzay istasyonuna gelmeden yiyeceklerimiz buraya gönderildi" diyen Gezeravcı, beslenme rutinlerini dünya ile aynı tuttuklarını ve özel gıdalarını uzaya gönderilmeden önce belirlediklerini ifade etti.

Uzay ortamındaki fizyolojik değişikliklere değinen Gezeravcı, vücudunda meydana gelen belirgin değişiklikleri anlattı. Ayrıca, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan astronotların çeşitli ülkelerden olduğunu ve görevlerini gerçekleştirmek adına birlikte çalıştıklarını belirtti. Gezeravcı, "ISS'in 25 yıllık tarihinde ilk kez bu kadar fazla ülkeden astronot aynı anda burada bulunuyor" dedi.

Son olarak, Türk bilim insanları adına gerçekleştirmesi gereken bilimsel deneylere vurgu yapan Gezeravcı, günün nasıl geçtiğini ve görevlerinin yoğunluğunu detaylı bir şekilde paylaştı. "Günün sonundaki dinlenme zamanıma kadar, planlı faaliyetler aralıksız şekilde devam ediyor. Görevlerin tamamlanmasının ardından, ertesi gün için kendimi hazırlamak üzere dinlenmeye geçiyorum" diyerek uzay istasyonundaki yaşamının detaylarına değindi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.