Konut Satışlarında Şubat Ayında İpoteğin Rolü Arttı

Konut Satışlarında Şubat Ayında İpoteğin Rolü Arttı

Faiz Oranlarına Rağmen Şubat Ayında Konut Satışlarında Yükseliş

Türkiye genelinde konut satışlarında Şubat ayında önemli bir artış yaşandı. Emlak sektörü uzmanlarına göre, Ocak ayına göre Şubat'ta konut satışları yüzde 17 oranında bir artış gösterdi. Bu artışın, faiz oranlarının yüksek olmasına rağmen kısmi bir şekilde ipotekli satışlarda yaşanan artışla ilişkilendiriliyor.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın verdiği bilgilere göre, Şubat ayında toplam 217 bin 888 gayrimenkul satılırken bunların 93 bin 902'si konut türü gayrimenkullerden oluştu. İpotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 9,4 olarak gerçekleşirken, ikinci el konut satışlarının payı ise yüzde 69,5 oldu. Arsa ve arazi türü gayrimenkullere olan ilginin arttığı da belirtiliyor.

Özelmacıklı, inşaat maliyetlerindeki artışın da sektörü etkilediğini ifade etti. Maliyet endekslerinin yüksek seviyelerde seyrettiği gözlemlenirken, bazı illerde konut amortisman sürelerinin 15 yıla kadar gerilediği bilgisini paylaştı.

Yapı izin istatistiklerine de değinen Özelmacıklı, belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının artış gösterdiğini ancak yapı kullanma izin belgelerinin azaldığını belirtti. Bu durumun, konut arzı ve talebi dengesini etkileyebileceği vurgulandı.

Evlenme ve boşanma istatistiklerinin de konut ihtiyacı için önemli bir gösterge olduğunu belirten uzmanlar, 2023 yılında evlenen çiftlerin sayısının 565 bin 435, boşanan çiftlerin sayısının ise 171 bin 881 olduğunu ifade etti. Bu veriler ışığında, konut arzının talebi karşılamakta yetersiz kaldığına ve fiyatların artma eğiliminde olduğuna dikkat çekildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.