Lokanta ve Kafelerde KDV İstismarına Son!

Lokanta ve Kafelerde KDV İstismarına Son!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i yayımlayarak lokanta ve kafelerde KDV'si %10 olan ürünlerin KDV'sini %1 olarak göstererek vergi istismarı yapılmasına izin vermeyeceğini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlayarak, lokanta ve kafelerde KDV istismarına izin vermeyeceğini açıkladı.

Tebliğde, hizmet işletmesi olan lokanta ve kafelerde imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda satılmasının yüzde 10 KDV'ye tabi olduğu belirtildi.

Örneklerle Açıklandı

Tebliğde yer alan örneklerde, kafeteryalarda satılan keklerin, lokantadan ayrılırken alınan baklavaların ve sipariş üzerine hazırlanan doğum günü pastalarının %10 KDV'ye tabi olduğu vurgulandı.

Yiyecek ve İçecek Hizmeti Sunan Büfeler de Dikkat!

Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmasa da müşterilere masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmeti sunan büfelerin de bu yerlerde yaptıkları gıda maddeleri satışlarının %10 KDV'ye tabi olduğu kaydedildi.

Geçtiğimiz Hafta Yanlış Anlaşılmıştı

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından internet sitesinde yayımlanan tebliğ taslağı, bazı haber sitelerinde lokanta ve kafelerde KDV'nin artırıldığı şeklinde yorumlanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuda açıklama yaparak, gıdadaki KDV oranının düşük olmasından dolayı istismarların arttığını ve bu durumun rekabet eşitsizliğine yol açtığını belirtmişti.

41 Bin Mükellef Denetlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KDV oran uyumsuzluğu yönünden yaklaşık 41 bin mükellefi denetledi. Denetimler sonucunda bazı marketlerin de temizlik malzemesi sattıkları halde gıda malzemesi satmış gibi göstermek suretiyle KDV oranını %20 yerine %1 olarak hesapladıkları tespit edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Mesaj Net: Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Sürüyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tebliğ ile lokanta ve kafelerde KDV istismarına geçit vermeyeceğini ve vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğini açıkça göstermiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.