Paris İklim Anlaşması adım adım ilerliyor: Konya'da ve Türkiye genelinde yakın gelecekte radikal kararlar bekleniyor

Paris İklim Anlaşması adım adım ilerliyor: Konya'da ve Türkiye genelinde yakın gelecekte radikal kararlar bekleniyor

COP26'nın ana gündeminde de kömür kullanımını azaltmaya yönelik taahhütlerin olduğunu hatırlatan sağlık uzmanları, Paris Anlaşması'nı imzalayan Türkiye'nin kömürden çıkma tarihi vermesini istedi.

Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları ve sağlık uzmanları, İskoçya'nın Glasgow kentinde sona yaklaşan BM İklim Değişikliği 26. Taraflar Toplantısı (COP26)’ya yönelik çağrı yaptı.

Orman yangınları, kuraklıklar, aşırı yağışlar ve tarımsal verimin düşmesi gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini Türkiye’de her zamankinden daha görünür hale geldiğine dikkat çeken uzmanlar Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan ve 2053 için net sıfır karbon hedefini açıklayan Türkiye’yi daha hızlı adım atmaya ve kömürden çıkış tarihini belirlemeye davet etti.

Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi (ÇİSİP), Tekirdağ Tabip Odası, Halk Sağlığı Hemşireliği Derneği ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) gibi Türkiye’deki tıpta uzmanlık dernekleri ve sağlık uzmanları, salgın sonrası toparlanma sürecinde yapılacak yatırımların iklim kriziyle mücadele edecek, sağlık eşitsizliklerini azaltacak ve insan sağlığını gözetecek şekilde gerçekleşmesini talep ediyor.

YOL HARİTASI GEREKLİ

- Türkiye'nin Paris Anlaşması şartlarını yerine getirmek ve 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini tutturmak için bir yol haritasına ihtiyacı var.

SAĞLIK SORUNLARI 3 MİLYAR EURO'YA MAL OLUYOR

- Türkiye’de karbon emisyonunun en büyük kaynağı ise kömürden elektrik üretmek. Türkiye'de büyük kömürlü termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliği her yıl yaklaşık 5.000 erken ölüme neden oluyor, kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları, Türkiye’ye yılda 2,86 Milyar Euro’ya mal oluyor, bu rakamın 5,88 milyar Euro’ya kadar yükselebileceği tahmin ediliyor.

TİCARET DENGESİ

- Dünyadaki enerji fiyatlarındaki artış dikkate alındığında enerji dönüşümü, daha fazla yenilenebilir enerjinin sisteme entegrasyonu ile Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak dış ticaret dengesi üzerinde olumlu etki gösterir. Dağıtık elektrik üretimi gibi alternatiflerin yaygınlaşması konutlardaki enerji yoksulluğunu sonlandırabilir.

FOSİL YAKITLAR TARİH OLACAK

- Küresel ölçekte, ekonomiler fosil yakıt finansmanından ve kömür madenciliği, petrol ve doğalgaz arama gibi operasyonlardan uzaklaşıyor. Dönüşümle birlikte kömür madenciliğinin yapıldığı ve termik santrallerin bulunduğu bölge ve ilgili meslekler için sorunsuz ve adil bir dönüşüm sağlanmalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.