2. Asteroid Madenciliği ve Meteor Bilimi Çalıştayı
EÜ Rektörü Prof. Dr. Budak:- "Bu tür toplantıları uzay bilimleri konusunda yapılacak çalışmalara ilham vermesi adına çok önemli buluyorum"
İZMİR (AA) - Türkiye Uzay Madenciliği Çalışma Grubu tarafından Ege Üniversitesi (EÜ) himayesinde düzenlenen "2. Asteroid Madenciliği ve Meteor Bilimi Çalıştayı" başladı.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bir toplumun kalkınmasının bilimsel çalışmaların hızlandırılması ve devam ettirilmesiyle mümkün olacağını söyledi.
Toplumsal olarak elde edilecek her başarının uluslararası çalışmaların teşvik edilmesiyle gerçekleştirileceğini aktaran Budak, "Biz biliyoruz ki üniversitelerin temel fonksiyonlarından biri bilimsel araştırmaları yapmaktır. Bizler bu konuda bilimsel araştırmaların hayata geçirilebilir olmasını kolaylaştıracak ortamlar tesis etmek ve etkinlikler gerçekleştirmek için gayret içerisindeyiz. Üniversite olarak bölgemize ve ülkemize maksimum katkıyı sağlayacak yeni fikirlere açığız. Bu tür toplantıları uzay bilimleri konusunda yapılacak çalışmalara ilham vermesi adına çok önemli buluyorum." dedi.
EÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve çalıştayın düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Ozan Ünsalan, katılımcı sayısındaki artışın kendisini mutlu ettiğini dile getirerek, "Meteor bilimine ülkemizde verilen önemin her geçen gün katlanarak artması bizi mutlu ediyor." diye konuştu.
Çalıştaya telekonferans yöntemiyle bağlanan NASA'da görev yapan Türk bilim insanı Dr. Umut Yıldız, NASA'nın çalışmalarıyla ve derin uzay asteroid misyonları hakkında bilgiler verdi.
1999 yılında keşfedilen Bennu asteroidine inceleme yapmak üzere Osiris-Rex isimli uzay aracının gönderildiğini ve yakın bir zamanda ulaşmasının planlandığını ifade eden Yıldız, buradan alınacak malzemelerin incelenmek üzere dünyaya getireceğini belirtti.
Yıldız, uzay aracının 2 kilograma kadar malzeme taşıma kapasitesinin olduğunu ve bu malzemeleri 24 Eylül 2023 yılında dünyaya getirmesinin beklendiğini aktararak, bu sayede güneş sisteminin oluşumu konusunda bilgi sahibi olunabileceğini kaydetti.
İki gün boyunca sürecek çalıştaya yurt içinden ve yurt dışından akademisyenler, öğrenciler ve alana ilgi duyan vatandaşlar katıldı.
AA
Kaynak: