2 saat yetti

2 saat yetti

Twitter, önceki gece saat 23.30'da engellenince gece yarısı apar topar temsilci atadı. Avukat Gönenç Gürkaynak, Twitter adına dün TİB Başkanı ile biraraya geldi. Görüşme sürerken siteye erişim kısmen açıldı

Sosyal paylaşım sitesi twitter, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince alınan kararları uygulamayınca siteye erişim tedbiren engellendi. Türkiye'de 12 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Amerika merkezli şirketin, ilgili makamların tüm uyarılarına rağmen, Türkiye'ye bir muhatap bildirmediği ve tedbir kararının bu nedenle alındığı belirtildi.

HEMEN VEKALET VERDİ

Kişisel hakların ihlaliyle ilgili hakkında 4 ayrı mahkeme kararı olan twitter, önceki gece Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB), internet servis sağlayıcılara engellemeye ilişkin mahkeme kararlarını göndermesi üzerine erişime kapatıldı. Bu gelişme Türkiye'de olduğu gibi, dünyada da büyük ses getirirken, şimdiye kadar Türkiye'de bir avukat dahi bulundurmayan twitter geceyarısı kendini Türkiye'de temsil etmesi için ELIG adlı avukatlık bürosuyla anlaştı ve Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey avukatlık firmasına vekalet verdi.

AVUKAT ANKARA'YA GİTTİ

Böylece twitter'la yaşanan muhatap bulamama sorunu aşılmış oldu. Bu gelişme üzerine hukuk bürosunun avukatlarından bilişim davalarının tecrübeli isimlerden Gönenç Gürkaynak, TİB yetkilileriyle görüşmek için süratle Ankara'ya hareket etti. Türkiye, muhataplık sorunu yaşadığı twitter'ın yerel bir ofis açması için girişimlerde bulunmuş, ancak sonuç alamamıştı. Twitter'ın avukatı Gönenç Gürkaynak, dün saatlerce Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) erişimin engellenmesiyle ilgili mahkeme kararlarına ilişkin görüşme yaptı. Daha önce YouTube'un kapatılması davasında görev yapan Gürkaynak, TİB Başkanı Ahmet Cemaleddin Çelik ile Ankara'da biraraya geldi. Twitter'ın çözüm için harekete geçtiğini belirten Gürkaynak, görüşmelerin şu anda sürdüğünü ifade etti.

TİB BAŞKANI'YLA GÖRÜŞTÜ

Görüşmede Twitter'ın TİB'e mahkeme kararlarını uygulamaya hazır olduğunu ve işbirliği yapacaklarını ilettiği öğrenilirken Twitter'ın görüşmeler sonrasında Twitter'e girişler kısmen açıldı. TİB'in görüşmenin neticesine göre Twitter'i erişime açabileceği öngörülüyor. Twitter ve benzeri siteleriTürkiye'deki hukuka uymak zorunda. Twitter, hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği TİB tarafından açıklanırken Türkiye'nin bu sitelerden beklentisi yerel ofis açmaları, muhatap bulundurmaları, vergi vermeleri ve mahkeme kararlarını uygulamaları şeklinde.

Bir günde sonuç verdi

Önceki gece 23.30 sularında erişime kapatılan Twitter'a dün 14.30 itibariyle kullanıcıların bir kısmı girebilmeye başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Twitter yetkilileriyle görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Işık, 'Bir mutabakat oluşursa erişim açılacak. Daha önce bunu Youtube'da yaşadık. Şimdi de benzer bir durumla karşı karşıyayız. Ama sorun çözülüyor' dedi. Işık, 'Twitter bir temsilcim var mahkeme kararı ulaştığında ben erişim engellerim deseydi sorun yaşanmayacaktı. Önemli olan Türkiye'de hukuka Twitter'ın saygı göstermesidir' ifadelerini kullandı.Twitter'ın anlaştığı Gönenç Gürkaynak isimli avukatın daha önce YouTube'un kapatılması davasında görevli isimler arasında yer aldığı bilinirken 2008'de Youtube, Türkiye'deki mahkeme kararlarının hiçbirini takmadığı için erişim engellenmiş, 2 yıl sonra Youtube pazar payını kaybetmemek için geri adım atmıştı. Kısa süre içinde Türk hükümeti ile işbirliğine gitmiş, zararlı içerikleri yayından kaldırmıştı. Twitter ise Youtube'dan çok daha kısa süreyle, '1' gün içinde geri adım atarak Ankara ile temasa geçti. Twitter, akşam saatlerinde şirketin resmi adresinden yaptığı açıklamada 'Yakında platforma erişimin tamamen açılmasını umut ediyoruz' denildi.

4 ayrı tedbir kararı

Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın bilgilendirme sayfasında 4 adet mahkeme kararı yer alıyor. Bu kararlardan biri Şair İsmet Özel'e ait. Özel, sahte Twitter hesabından hukuki haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesine geldi. Mahkeme bu hesapların kapatılmasına karar verdi. Karar gereğinin yapılması için TİB'e gönderildi.

MAĞDURLAR BAŞVURDU

Diğer karar ise Samsun'da C.K. adlı kadının adının kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlerine yer veren sahte hesaplar açılması nedeniyle başvurusuyla Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınmış. Diğer karar ise İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesine başvuran AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ve Erkam Yıldırım'ın 'oyyokhırsıza' isimli hesabın kapatılması talebi nedeniyle alınmış.

Siyasi müdahale değil

Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engelini siyasi bir müdahale gibi algılamanın doğru olmadığını belirterek, 'Bir hanımefendi ile ilgili pornografik görüntüler konulmuştur ve mahkeme kararı bu yönde kişi haklarının ihlal edildiğine karar vermiştir. Hiç kimse mahkeme kararlarından münezzeh değildir' dedi. Akdoğan, 'Burada, bu sorumsuzluk Twitter'e aittir. Biz kişi haklarını koruyacak mıyız korumayacak mıyız? Kişi haklarına dönük bir saldırı gerçekleştiğinde, mahkemeler bu yönde karar verdiğinde, nasıl Facebook mahkeme kararını yapıp mahsurlu içeriği çıkarıyorsa, Twitter'in de çıkarması gerekir.' şeklinde konuştu.

SORUMSUZLUK TWITTER'IN

Akdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: 'Mahkeme kararını hiçe saymak, o sayfayı veya mesajı kapatmamanın ürettiği sonuç Twitter'a ait bir sonuçtur, Türkiye'ye ait bir sonuç değildir. Bunu siyasi bir müdahale gibi algılamak doğru değil.'

Başsavcılığın böyle kararı bulunmuyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, yapılan açıklamada, 'Engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş veya alınmış herhangi bir karar mevcut değildir' ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Twitter'in ana sayfasında 'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın (TMK 10. maddesiyle görevli) 20.3.2014 sayılı kararı' şeklinde ibarenin yer aldığının görüldüğü kaydedilen açıklamada, 'Engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş veya alınmış herhangi bir karar mevcut değildir' denildi.

İyi niyet karşılık bulmadı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Twitter'a engelleme kararının vatandaşların şikayetleri üzerine, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle mahkemelerce verildiğini açıkladı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 'Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ulaşmış ve içeriğin çıkarılması Twitter'dan istenmiştir. Ancak, iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Türk mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır.' Açıklamada, Twitter'ın, hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, erişim engeline son verileceği bildirildi.

Hukuka uymak zorunda

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Twitter'a erişimin engellenmesinin mahkemelerce alınmış bir karar olduğunu, siyasi bir karar olmadığını belirterek, 'Hukuka ve kanunlarımıza uyduğu sürece, herkes istediği gibi yayın yapma özgürlüğüne sahiptir.' dedi. Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Türkiye, vatandaşlarının haklarını korumak zorundadır. Türkiye, interneti yasaklayan bir ülke değildir. Hakaret ve hukuksuzluğa karşı hep birlikte durulmalıdır. Twitter, Youtube gibi sosyal medya siteleri Türkiye'de hukuka uymak zorundadır.'

ABD'ye var bize yok mu?

Meclis Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, 'Türkiye'deki 9 milyonu aşkın Twitter kullanıcısı, ülkemizde Twitter'ın bir hukuki bürosu olmadığı için muhatap bulma sorunu yaşıyor' dedi. Google, Facebook, Twitter gibi şirketlerin Türkiye'de büro açmaları gerektiğini kaydeden Ünüvar, 'Twitter'ın özellikle hukuki anlamda Türkiye'deki kullanıcıları ile ilgili muhataplık sorununu çözmesi gerekiyor.' dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, 'Twitter ABD'de, İngiltere'de kurallara uyuyor da Türkiye'ye gelince niye uymuyor, konuşulması lazım' şeklinde konuştu. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, 'Amerikan hükümetine nasıl davranıyorsan, bize de öyle davran' dedi.

Mahkeme kararı varsa kapatılır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeline ilişkin Twitter'dan şunları kaydetti: 'Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez. Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal gibi suç oluşturan hususlar varsa ancak mahkeme kararıyla sadece ilgili sayfalar kapatılabilir. Umarım bu uygulama uzun sürmez.'

ABD ve AB'den bilindik açıklamalar

TİB'in Twitter'ı erişime kapatması ABD, AB, İngiltere, Almanya ve Fransa tarafından eleştirildi. Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, iletişim araçlarını engellemeyi öngören önlemleri olumlu görmediklerini söyledi. . Fransa Dışişleri Sözcüsü Romain Nadal da uygulamanın ifade özgürlüğüyle bağdaşmadığını savunurken, İngiltere Dışişleri uygulamadan endişe duyulduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise Türkiye'nin iç politikalarına karışmadıklarını ancak ifade özgürlüğü konusunda kaygıları bulunduğunda bunun bilinmesini istediklerini söyledi. Psaki, 'Türk hükümetine, Twitter'a erişim engelinin kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına serbest ulaşımın sağlanması çağrısında bulunuyoruz' dedi.