2. Siber Güvenlik Konferansı
Siber Güvenlik Derneği Başkanı Sönmez:
İSTANBUL (AA) - Siber Güvenlik Derneği Başkanı Murat Sönmez, "Sıradan hackerlık, adi hackerlık olayları artık çok yaşanmayacak. Bunun yerine ülkeler seviyesinde daha nitelikli tehditler, daha nitelikli hacking olayları göreceğiz" dedi.
Siber Güvenlik Derneğince Harbiye Askeri Müzesi Kültür Sitesi'nde düzenlenen 2. Siber Güvenlik Konferansı ulusal siber güvenlik alanında çalışan profesyoneller, bilgi güvenliği çalışanları, akademisyenler, bilişim hukukçularının katılımıyla başladı.
Siber güvenliğe yönelik çözümlerin ele alınacağı konferansın açılışında, kullanımı yaygınlaşan "akıllı evler" ve "akıllı şebekeler" ile virüslerin de "akıllanacağını" söyledi.
Daha karmaşık yapılı saldırıların yaşanacağını anlatan Sönmez, "Sıradan hackerlık, adi hackerlık olayları artık çok yaşanmayacak. Bunun yerine ülkeler seviyesinde daha nitelikli tehditler, daha nitelikli hacking olayları göreceğiz. Tehditler de akıllanacak. Hedef odaklı virüsler yaygınlaşacak. Her bilgiyi almak yerine, bulunduğu kaynakta belli bilgiyi filtreleyip alan bir atak türü gelişecek" diye konuştu.
Sönmez, yeni siber tehditlerin hedeflerinden birinin de bilgisayar sistemleriyle yönetilmenin yaygınlaştığı sanayi tesisleri olacağına işaret ederek, "Endüstriyel tesislere saldırılar artacak. Enerji dağıtım şebekeleri de akıllanıyor. Birçok ülkede bunlara saldırılar olacağını öngörüyoruz" dedi.
- "Saldırılar mobil cihazlara da yönelecek"
Murat Sönmez, büyük bilgisayar sistemlerini tehdit eden saldırıların mobil cihazlara da yöneleceğini anlatarak, böylece yeni tehditlerin de ortaya çıkacağını kaydetti.
Sönmez, tehditlerin akıllanmasıyla çözümlerin de gelişeceğini, veri analizi ve korelasyonu tabanlı çözümlerin popülerleşeceğini dile getirerek, "Akıllı teknoloji güvenlikte de olacak. Yani güvenlik de akıllı olacak" ifadesini kullandı.
Sosyal paylaşım siteleri üzerinden büyük bir veri trafiği yaşandığına dikkati çeken Sönmez, "İnternetin sosyal yönü gelişmeye devam edecek. Bu kadar yoğun paylaşımın olduğu bir ortamda tabii güvenlik zaafları da olacak" dedi.
Konferansta, alanında uzmanlar bulut teknolojilerinde güvenlik, şifreleme, mobil uygulama güvenliği, kurumsal ağlarda saldırı tespiti gibi konularda sunum yapacak. Konferans, "Vizyon 2015, Türkiye'nin Siber Güvenlik Eylem Planı" konulu panelle bugün sona erecek.
Kaynak: