2023 hedefine "ileri teknolojik" destek

2023 hedefine "ileri teknolojik" destek

Türkiye'nin ileri teknoloji üretimini artırması hedeflenen İzmir Teknoloji Üssü, ihracatta katma değeri yüksek ürünlerin payının artmasında rol oynayacak- Ar-Ge gerçekleştirme ve teknoloji geliştirmenin yanı sıra yüksek teknolojik ürünlerin üretiminin de

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - İzmir'de kurulması planlanan ve Türkiye'nin ileri teknoloji üretimini artırması hedeflenen teknoloji üssü, ihracatta katma değeri yüksek ürünlerin payının artırılmasını sağlayarak Türkiye'nin ihracattaki 2023 hedefine ulaşmasında rol oynayacak.

Urla ilçesindeki İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kampüsünde kurulacak İzmir Teknoloji Üssü'nde ileri teknoloji üreten firmalar konumlanacak.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitülerine tahsisli 10 bin dönümlük araziye kurulması planlanan teknoparkın, yerli firmaların yanı sıra yabancı firmaları da bünyesinde bulundurmayı hedefleyen uluslararası yapıda olacağını belirtti.

İzmir Teknoloji Üssü'yle altyapı çalışmasının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütüldüğünü anlatan Güden, teknoparkın yapısı, özerklikleri, hangi sektörlerden firmaların yer alacağı konusunda kapsamlı bir çalışma yapıldığını söyledi.

Güden, sahaya gelecek potansiyel firmalar, Türkiye genelinde üniversiteler ve yurt dışındaki bazı kuruluşlarla görüşmeler yapıldığını, bunun sonucunda kurulacak uluslararası teknoparkın belirli bir çerçeveyle oluşturulacağını ifade etti.

Teknoparkta ileri teknoloji üreten firmaların konumlanacağına dikkati çeken Güden, şunları dile getirdi:

"Bunlar Bakanlık tarafından ciddi bir şekilde değerlendiriliyor. Tahminim bu teknoparka şirketler gelirken seçilerek gelecek. Kompozisyonda anladığım kadarıyla büyük, küçük, orta seviyedeki firmaların olması düşünülüyor. Yerli, yabancı ayrımı olmayacak. Uluslararası seviyede ileri teknolojik üretim yapan, bunu uluslararası marketlerde pazarlayan her türlü şirketin var olacağını düşünüyoruz."

- Çok ortaklı şirket yönetecek

Rektör Prof. Dr. Güden, İzmir Teknoloji Üssü'nün diğer teknoparklar gibi çok ortaklı bir şirket tarafından yönetileceğini aktararak, şöyle devam etti:

"Belirli ayrıcalıklarla ilgili bir çalışma yapıldı. Mevcut teknoparklarda KDV muafiyeti sadece bilişim şirketlerine var, belki bu yaygınlaştırılabilir. Daha farklı teşvik imkanları getirilebilir gibi bazı ayrıcalıklar düşünülüyor. Tüm paydaşlardan görüşler bakanlık tarafından alındı. Mevcut teknoparklarda şu an eğer ürettiğiniz ürünün Ar-Ge çalışmasını bölgede yapmışsanız üretim de yapabiliyorsunuz, tabii bunun belirli kriterleri var. İleri teknolojik ürün olması gerekiyor. Aslında seri üretim için orta ölçekli veya orta ve altı için çok uygun bölgeler değil. Burada tasarlanan şey aslında hem teknoloji geliştirmek, bunun Ar-Ge'sini gerçekleştirmek, artı bu eğer yüksek teknolojik ürünse benzer şekilde üretimini de bu teknopark içinde yapmak olacaktır."

İYTE olarak belirlenen alanın teknopark ilan edilmesi için gereken bürokratik çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Güden, şunları dile getirdi:

"Türkiye'nin ileri teknolojik üretimi yüzde 2-3 civarında. Bunun artırılması bekleniyor. Ağırlıkta düşük, değeri yüksek olan ürünlerden bahsediyoruz. Böyle bir ekosistem kurulduğu zaman logaritmik bir şekilde artacağı düşünülüyor. Dolayısıyla böyle bir atmosferin oluşturulması Türkiye için örnek model olacak, hem de Türk ekonomisine katkı sağlayacak. Şu an Türkiye'ye baktığımız zaman sistematik şekilde ileri teknolojik ürün üreten, onun Ar-Ge'sini gerçekleştiren, bunun için gerekli olan ekosistemi kurulmuş bir modelimiz yok. Burada benim anladığım farklı bir şey yapıp Türkiye'deki diğer teknoparklar için model oluşturmak. Uluslararası teknoparkta 2023 ihracat hedeflerini tutturabilmek için ileri teknolojik ürünlerin üretilmesi hedefleniyor. Hem model olacak hem de 2023 hedeflerini tutturmada yardımcı faktör olacak."

- 40 bin kişi çalışacak

Yıllar içinde gelişmesi planlanan teknoparkta 40 bin kişinin çalışacağının düşünüldüğünü aktaran Güden, burada mevcut teknoparkların dışında yol ve yöntemleri kullanmanın tasarlandığını kaydetti.

Güden, "Örneğin küçük şirketler var, ürettikleri ürünlerin pazarlaması konusunun yönetim şirketinin oluşturduğu profesyonel bir ekip tarafından yapılması düşünülüyor. Patentin daha kolay alınabilmesi için teknopark yönetici şirketi tarafından hizmet verilmesi, uluslararası projelere başvurulması için proje yazımında destek verilmesi gibi bir çok yol ve yöntemler düşünülüyor." ifadelerini kullandı.

İzmir Teknoloji Üssü için ilk kazmanın 6 ay içerisinde vurulması planlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı