21 Eylül Dünya Alzaymır Günü
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Öztürk:- "Yapılan çalışmalara göre, alzaymırın gelişme riski, zihni çalıştıran oyunları sıklıkla oynayan kişilerde yüzde 74, yoğun şekilde okuyan kişilerde yüzde 35, müzik enstrümanı çalan kişilerde yüzde 69 ve bulm
KONYA (AA) - Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, araştırmalara göre alzaymırın gelişme riskinin, zihni çalıştıran oyunları sıklıkla oynayanlarda yüzde 74, yoğun şekilde okuyanlarda yüzde 35, müzik enstrümanı çalanlarda yüzde 69 ve bulmaca çözenlerde yüzde 41 daha düşük olduğunu bildirdi.
Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlanan toplumlarla birlikte, nörolojik hastalıkların da paralel artış göstererek halk sağlığını ciddi düzeyde etkilediğini belirtti.
Bu hastalıkların başında yaşla birlikte belirgin bir artış gösteren alzaymırın geldiğini ifade eden Öztürk, hastalığın beyinde hem hücre hem hücreler arası bağlantı kaybına neden olan, beyinde zararlı metabolitlerin birikimine yol açan ilerleyici bir rahatsızlık olduğunu anlattı.
Öztürk, alzaymırın en yaygın ve erken belirtisinin hafıza ile ilgili belirtiler olduğunu vurgulayarak, "Günlük aktiviteyi etkileyecek düzeyde unutkanlık, kişilik ve davranış değişiklikleri, öğrenme ve plan yapma zorlukları, adres ve yön bulmada zorluklar, aşırı şüphecilik, yeme, uyku ve tuvalet alışkanlıklarında değişiklikler, daha geç evrelerde yürümede zorluklar, düşmeler, yutma zorlukları, kilo kayıpları ortaya çıkabilir." diye konuştu.
Yaş ve genetik yatkınlığın, alzaymırı da içeren demans hastalıklarında en büyük risk faktörleri olmaya devam ettiğini anlatan Öztürk, hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik, kalp hastalıkları, yetersiz fiziksel aktivite, şeker hastalığı, sigara ve alkol kullanımı ile bu hastalıkların ortaya çıkmasının yaklaşık üç kat arttığına dikkati çekti.
Bu hastalıklara yol açan risk faktörlerinin tedavi edilmesinin, yeşil yapraklı sebze, meyve ve balığın bolca bulunduğu dengeli bir beslenmenin, kolesterolün düşük seviyelerde tutulmasının riski azalttığını ifade eden Öztürk, çoğu nörolojik hastalıkta olduğu gibi alzaymırda da korunma ve erken tedavinin en önemli yaklaşımı oluşturduğunu aktardı.
- "Okuyun, yazın, bulmaca çözün, tiyatroya gidin veya konferanslara katılın"
Öztürk, sağlıklı yaşam tarzı ve zihinsel olarak aktif bir yaşam biçiminin en önemli koruyucu faktörler olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Alzaymırdan korunmada, sağlıklı beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin yanı sıra beyni sürekli yeni uyaranlara maruz bırakarak zinde tutmak çok önemlidir. Yapılan çalışmalara göre, alzaymır gelişme riski, zihni çalıştıran oyunları sıklıkla oynayan kişilerde yüzde 74, yoğun şekilde okuyan kişilerde yüzde 35, müzik enstrümanı çalan kişilerde yüzde 69 ve bulmaca çözen kişilerde yüzde 41 daha düşük bulunmuştur. Dünya Nöroloji Federasyonu tarafından da bu konuda; 'sürekli merak ederek, araştırarak ve hayat boyu öğrenmeye kendinizi adayarak zihinsel olarak aktif olun, okuyun, yazın, bulmaca çözün, tiyatroya gidin veya konferanslara katılın, oyun oynayın, bahçeyle uğraşın veya hafıza egzersizleri yapın' çağrısında bulunulmuştur."
AA
Kaynak: