240 kiloluk Hassu için son umut robotik cerrahi
Sürekli diyet yapmasına ve midesine kelepçe taktırmasına rağmen kilo almaya devam eden Kayserili Hakan Hassu, robotik cerrahi yardımıyla kilolarından kurtulmayı umuyor- 240 kiloya yükselen Hassu'ya Türkiye'de ilk kez robotik cerrahi ile "duodenal switch"
ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Hayatı boyunca diyet yapmasına ve midesine kelepçe taktırmasına rağmen kilo almaya devam Kayserili Hakan Hassu, robotik cerrahi yardımıyla kilolarından kurtulmayı umuyor. 240 kiloluk Hassu'ya Türkiye'de ilk kez robotik cerrahi ile "duodenal swicth" ameliyatı yapıldı.
Çocukluğundan beri aşırı kilo sorunu yaşayan evli ve bir çocuk babası 38 yaşındaki Hassu, tüm yaşamı boyunca zayıflamak amacıyla yaptığı diyetlerden sonuç alamadı. 2007 yılında midesine kelepçe taktıran Hassu, buna rağmen kilo almaya devam etti ve 240 kiloya yükseldi.
AA muhabirine açıklamada bulunan Hassu, 175 kiloyken midesine kelepçe taktırdığını ve bu sayede 40 kilo verdiğini söyledi. Kelepçenin işlevini kaybetmesi nedeniyle yeniden kilo almaya başladığını anlatan Hassu, bazı doktorların kendisini ameliyat edemeyeceklerini söylediklerini aktardı.
Ameliyat olmak için Ankara'ya geldiğini belirten Hassu, ameliyat sırasında önce midesindeki kelepçenin çıkarıldığını ardından tüp mide ameliyatı yapıldığını ve son olarak da "duodenal switch" ameliyatı olduğunu söyledi.
Büyük bir operasyon geçirdiğini ifade eden Hassu, karnında 8 delik olduğunu söyledi. Kilolarından dolayı insanların bakışlarından çok rahatsız olduğunu ifade eden Hassu, "Kilolu insanlar sürekli ikinci sınıf muamelesi görüyor. Sosyal hayatımız yoktu. 3 kişi bir araya gelince gündem siz ve kilonuz oluyordu. Cerrahinin bu noktaya gelmesi ve bu teknolojiyi kullanan cerrahların olması ülkemiz adına çok sevindirici bir olay. Kaybolan bir zamanı ve ömrü yenilemek ve tazelemek istiyorum. Devletin de bu cerrahi operasyonları büyük oranda desteklemesini istiyorum. Bu, tamamen normal bir ameliyat haline geldi." diye konuştu.
- "Bir insanın yediğinin iki katını yiyordum"
Hakan Hassu ameliyat olana kadar çok fazla yemek yediğini anlatarak, normal bir insanın tükettiğinin iki katını yediğini söyledi. 10 yaşındayken bile bir çocuğun yediğinin iki katını yediğini dile getiren Hassu, "Kayseriliyim. Bizim oranın yağlaması meşhurdur, çok yerdim. Şu an canım istemiyor. Hocam, 'Bugün tanesiz çorbaya başlayacaksın' dedi, onu bile canım çekmedi." ifadelerini kullandı.
Hassu, kiloda bir an önce iki haneli rakamlara düşmek istediğini ifade ederek, "Yiyebileceğimiz her şeyi yedik, tadına baktık. Çocuğumla zaman geçirmek istiyorum. Kilo o kadar kötü bir şey ki kendin de sosyalleşemiyorsun ailen de aynı şekilde etkileniyor. Pazar günü oluyor, oğlum 'şuraya gidelim mi baba' diyor, gidemiyorsun. Çocuk da seninle hapis kalıyor." dedi.
Hassu, zayıfladıktan sonra aktif olarak ticaret ile uğraşmak, aynı zamanda da ibadetlerini yerine getirmek istediğini söyledi.
Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, ameliyattan sonra kendisine geldiğinde hastanın vücut kitle indeksinin 74 olduğunu belirterek, "Morbid obezite dediğimiz, vücut kitle indeksi 60'ın üzerinde olan bir hasta grubu. Oldukça ciddi kilo problemi ve bu probleme bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunları vardı. Hakan ile konuştuğumuzda öncelikli hedefimiz midesinde açık cerrahi ile uygulanan gastrik bandın çıkarılmasıydı. Duodenal switch dediğimiz ameliyatı da robotik yöntemle yapmak üzere planladık." diye konuştu.
Hastanın ameliyatının oldukça zor geçtiğini belirten Bedirli, şöyle devam etti:
"Daha önce geçirdiği ameliyatlar nedeniyle oluşan yapışıklıklarını ayırdık. Normal bir anatomiyi görür hale geldik. Bant çıkarılmasından sonra midesini tüp mide haline getirdik. Bu hastaları sadece tüp mide ameliyatı ile bırakmak kilo vermede o kadar etkin olmuyor. Yaklaşık 5-6 metrelik bir bağırsağımız olduğunu düşünürsek, bunun 50-100 santimetre arasındaki kısmında ortak bir kanal oluşturuyoruz. Pankreastan gelen sıvılar mideden gelen besinlerle bu ortak kanalda buluşuyor. Süper obez bir hastada yapılması gereken bu ameliyattır. Yüzde 80'ler civarında kilo vermeyi sağlıyoruz. Obezite için en etkin kilo verdirme başarısına sahip ameliyat duodenal switch ameliyatıdır.
Bu ameliyatı baştan sonra kadar robotik yöntemle yaptık. Bu anlamda böyle bir özelliği de var. Bandın olması ve açık cerrahi ile yerleştirilmesi, 240 gibi ciddi bir kilonun olması bu ameliyatının boyutunu önemli bir hale getiriyordu. Hastamızda yaklaşık 2 yıl içerisinde büyük bir oranda zayıflama görülecektir."
- Duodenal switch nedir?
Duodenal işlem, midenin çeşitli teknikler yardımıyla hacmini küçülterek, pilor kasını koruyor. Bu sayede ince bağırsak, mide ya da pilor kası ardından on iki parmak bağırsağına bağlanıyor. Hem BPD hem de duodenla işlemler bir arada yapılabiliyor.
AA
Kaynak: