26. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi

26. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi

TOTBİD Başkanı Başbozkurt:- "Sağlık endüstrisinin gelişimine paralel olarak ortopedik tedavilerde ciddi aşamalar sağlanmıştır. Bugün gururla ifade edebilirim ki ülkemizde gerek tanı gerek tedavide ortopedi ve travmatoloji alanı olarak dünya standartlarınd

ANTALYA (AA) - Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) Başkanı Mustafa Başbozkurt, sağlık endüstrisinin gelişimine paralel olarak Türkiye'de ortopedik tedavilerde ciddi aşamalar sağlandığını belirterek, "Bugün gururla ifade edebilirim ki ülkemizde gerek tanı gerek tedavi de ortopedi ve travmatoloji alanı olarak dünya standartlarındayız." dedi.

TOTBİD tarafından Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirilen 26. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi'nde gazetecilere açıklamada bulunan Dernek Başkanı Mustafa Başbozkurt, yürüttükleri çalışmalarla ortopedi ve travmatoloji alanını ilgilendiren hastalıklarda kamuoyunda bilinçlenme sağladıklarını anlattı.

Doğuştan kalça çıkığı denilen ve bebeklerde görülen rahatsızlığın tedavisi için yürütülen bilgilendirme çalışmalarının olumlu sonuç verdiğine değinen Başbozkurt, bu çalışmalar sayesinde kalça çıkığının sorun olmaktan çıktığını vurguladı. Aileler bilinçlendirildiği için bu bebeklere kısa sürede müdahale edilebildiğini belirten Başbozkurt, aynı zamanda cerrahların da eğitildiğini kaydetti.

Türkiye'de cerrah eğitiminin daha çok "usta-çırak" şeklinde geliştiğine işaret eden Başbozkurt, şöyle konuştu:

"Yetişen genç bir cerrah adayı ustasından neler görüyorsa onunla kendisini geliştirir ve yetiştirir ama günümüz şartlarında bu tamamen değişmiştir. Modern eğitim yöntemleri uygulamalarına geçilmiştir. TOTBİD'de bu konuda önemli mesafeler almış ve cerrahlara dernek imkanları ile pratik uygulamalı eğitimler vermektedir. Bunlardan birisi kadavra kurslarıdır. Dernek olarak çeşitli simülasyon eğitim yöntemlerini yine uygulama alanına sokmuş ve bu gibi gerekli desteği kurumlarımıza ve meslektaşlarımıza sağlamaktadır."

- "Tedavide ciddi aşama sağlandı"

Başbozkurt, dernek olarak genç hekimler yetiştirerek Türkiye'de ortopedi ve travmatoloji alanına önemli katkılar sağladıklarının altını çizdi.

Sağlık endüstrisinin gelişimine paralel olarak ortopedik ve travmatolojik tedavilerde ciddi aşamalar sağlandığını vurgulayan Başbozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün gururla ifade edebilirim ki ülkemizde gerek tanı gerek tedavi alanında ortopedi ve travmatoloji alanında dünya standartlarındayız. Bunu kesinlikle başarıyla uygulayan merkezlerimiz mevcuttur. Sağlık Bakanlığı da her alanda olduğu gibi ortopedide de çok ciddi yatırımlar yapmıştır. Eğitim araştırma hastaneleri de üniversitelere paralel olarak gelişim sağlamıştır."

- İlk 1-1,5 aya dikkat

Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Biçimoğlu da yeni doğan çocuklarda kalça çıkıklarında erken teşhis ve tedavinin önemine işaret etti. Ailesinde kalça çıkığı, aksama veya topallama olanlar, akraba evliliği yapanların çocuklarını mutlaka 1-1,5 ay içinde bir ortopediste muayene ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Biçimoğlu, şöyle konuştu:

"Hatta bu kişilerin ultrason grafik dediğimiz tetkiki yaptırmaları gerekmektedir. Ultrason grafiğin çocuğa hiçbir zararı yoktur. Tanı olarak da en kesin ve net bilgi veren bir tetkikimizdir. Eğer 1-1,5 ay içerisinde erken tanı konulursa tedavide hiçbir şey kalmadan çocuk çok kısa sürede şifa bulur. Eğer tedavi edilmeden beklenir de 4-5 ay geçerse artık cerrahi müdahale edilmek zorunda kalınır. Daha çocuk yürümeden, yürümesini beklemeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu rahatsızlık kız çocuklarında ve ilk doğumlarda biraz daha sık görülür."

Kongre 29 Ekim’de sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı