"3. Aile Hekimliği Kongresi" başladı

"3. Aile Hekimliği Kongresi" başladı

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Gümüş:"Türkiye'de 136 bin doktor var. Bunların 22 bine yakını aile hekimi. Aile hekimine düşen nüfus 3 bin 500 civarında. Bu rakamı ileride azaltmayı düşünüyoruz. Amacımız 3 bin 500'den 2 bin 500'e indirmek"- "Bu yıl m

ANTALYA (AA) - "3. Aile Hekimliği Kongresi", Antalya'nın Kemer ilçesinde başladı.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği tarafından bir otelde 3'üncüsü düzenlenen kongrede, aile hekimlerinin sorunları, bireyselleştirilmiş tedavi, gebe acilleri ve anne ölümleri, diyabete güncel yaklaşım, aşılara güncel yaklaşım, aile hekimlerine kayıtlı hastaların sayıları gibi konular tartışılacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye'nin ileriki yıllarda nasıl bir sağlık sistemine kavuşması gerektiği konusunda çalıştıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığının bütçesinin önemli bir bölümünün aile sağlık merkezlerine ayrılacağını belirten Gümüş, "Türkiye'de 136 bin doktor var. Bunların 22 bine yakını aile hekimi. Aile hekimine düşen nüfus 3 bin 500 civarında. Bu rakamı ileride azaltmayı düşünüyoruz. Amacımız 3 bin 500'den 2 bin 500'e indirmek. Bu yıl mezun olacak yaklaşık 8 bin 700 tıp fakültesi öğrencisi var. Bunların yaklaşık 5 binini aile hekimliğine kazandıracağız. Önümüzdeki 3 yılda hedefimiz 40 bin aile hekimine ulaşmak." ifadelerini kullandı.

Eyüp Gümüş, daha kaliteli aile hekimliği hizmeti sağlamayı amaçladıklarını vurgulayarak, "Kronik hastalık konusunda başarımızı daha güçlendirmek istiyoruz. Üniversite ve devlet hastanelerinde kronik hastalıkları takip etmek kolay değil. Gelecekte kronik hastalar, evde tedavi edilecek. Bu Türkiye'de kısmen başarıldı. Dünyada da bu başarılabilecek bir durumdadır." diye konuştu.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği ve Aile Hekimliği Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer ise gazetecilere yaptığı açıklamada, aile hekimlerine yönelik şiddetin çözümü noktasında öncelikle kanun değişikliğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Özer, bu konudaki kanun değişikliklerindeki gerekli çalışmaları yetkililere anlattıklarını belirterek, aile hekimlerine şiddetin sosyal ve psikolojik yönleri olduğunu ve bu konularda da hukuki ve bilimsel çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Türkiye'de kayıtlı 3 bin 900 aile hekimi olduğunu, Avrupa ülkelerinde ise bu rakamın 2 bin 500 civarında olduğunu aktaran Dr. Özer, "Bakanlığın hedefi 2 bin 500. Benim hedefim 4 bin 500. Bu sorunun halledilmesi gerekiyor. Aile hekimlerine herhangi bir hak yaşatmadan verilen kişi sayısının azalması lazım. Gelişmiş ülkelerde halk sağlığı da sorumluluk üstlenmiştir. Ama Türkiye'de bu sorumluluk sadece aile hekimlerine veriliyor." dedi.

Aile hekimlerinin bazı sorunları olduğuna işaret eden Gürsel Özer, aile hekimlerinin emekli olamadığını ve özlük haklarının kanunda net olarak belli olmamasının yanı sıra şiddetle ilgili problemlerin bulunduğunu ifade etti.

Aile hekimlerinin yöreye göre planlaması olan mobil hizmetinin de olduğunu aktaran Özer, şöyle konuştu:

"Aile hekimleri, ulaşılamayacak yerlere haftanın belirli günlerinde giderek hizmet veriyor. 50-100 kişilik mezralara aile hekimi atanamaz. Onun için 'mobil hizmet' denilen bir sistem üretilmiş. Bu sistem iyi işlediği sürece sorun olmayacağını düşünüyorum. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan her insanın olduğu gibi, aile hekimlerinin de sorunları var. Birçok aile sağlığı merkezi bombadan ya da başka saldırılardan zarar görüyor. Aile hekimlerinin hasta sayıları azaldı."

- Hepatit A aşısının temininde sorun var

Dr. Özer, hepatit A (sarılık) aşısını temin etmekte bazı sorunların yaşandığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Biz bazen aileleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Hepatit A aşısı geldiği zaman ailelere ulaşıp çağırıyoruz ama bu 7-8 aylık kronik bir sorun ve hala devam ediyor. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Çünkü bağışıklama programımıza göre, kapıdan gireni aşılamalısınız. Çünkü ailenin tekrar gelmesi çok zor. Gelen aileye 'aşı yok' demememiz lazım."

Kongre, 15 Mayıs Pazar günü sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı